NRK Meny
Normal

– Mye salting kan ha ødelagt veiene

Telehiv og sprekkdannelser på norske veger har denne vinteren gjort skade for millioner. Nå mener forskerne at omfattende vegsalting kan ha bidratt til å øke skadene.

Telehiv

Hva som er årsaken til de mange sprekkdannelsene har vært gjenstand for mye diskusjon, men nå mener forskere ved Bioforsk at de kan ha svaret.

Foto: E. Fløistad, Bioforsk

Normalt er det eldre veier som rammes av telehiv, men i år har også flere nye veier fått omfattende skader.

Den nye riksvei 2 fra Kløfta mot Kongsvinger, som sto ferdig for tre-fire år siden, har det i fjor og i år vært rene berg- og dalbanen. Også E6 ved den nye Korgfjelltunellen og nye E16 Sandvika - Hønefoss sliter med telehiv.

I Østfold har den splitter nye E18 gjennom Indre Østfold blitt såpass ødelagt at den må repareres for flerfoldige millioner kroner.

Forrige uke uttalte også toppsjefen i Næringslivets Hovedorganisasjon, John G. Bernander at de dårlige veiene stanser næringsutviklingen i fylket.

Se Bernander prøvekjøre veiene i Østfold her!

Video 2912db3b-906c-4aac-8c79-71dd51e154d6.jpg

Dårlige veier bremser næringslivet

Hva som er årsaken til de mange sprekkdannelsene har vært gjenstand for mye diskusjon, men nå mener forskere ved Bioforsk at de kan ha svaret.

– Omfattende vegsalting kan ha bidratt til å øke skadene. Salt og ekstrem kulde er en dårlig kombinasjon, skriver seniorforsker Trond Knapp Haraldsen ved Bioforsk Jord og miljø i en pressemelding.

LES: Veiene er som berg og dalbaner

Mer salting enn tidligere

Bakgrunnene er at det mange steder i vinter har vært uvanlig kaldt over lengre perioder. Dette har ført til ekstra dyp tele.

Samtidig har Statens Vegvesen saltet mer enn noen gang.

– Vegsalt endrer vannets frysepunkt slik at snø og slaps smelter på vegoverflaten. Asfalten er imidlertid ikke vanntett. Den fungerer mer som en svamp. Etter hvert som saltkonsentrasjonen fortynnes vil vannet fryse igjen og etterhvert skape telehiv, opplyser Haraldsen.

LES OGSÅ:

Ingen vet hva telehiv koster

I går skrev NRK at ingen så langt har ingen satt et tall på dine frustrasjoner over telehiv, og økt slitasje på bilen din.

Norges Automobil-Forbund (NAF) vil gjerne få en oversikt over hva det faktisk at veiene går i oppløsning som følger av telehiv.

– Det er gjort for lite forskning på hva telehiv koster samfunnet, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF til NRK.no.

– Så lenge vi ikke vet hva telehiv faktisk koster er det lett å avfeie problemet som noe som går over av seg selv, sier Sødal.

Se ordføreren i Osen bli kastet i lufta inne i en ambulanse:

Video Dårlig vei i Osen

En av strekningene som er hardt rammet av telehiv er fylkesvei 715 over Osenfjellet i Nord-Trøndelag. Se Osen-ordføreren bli kastet i lufta inne i ambulansen.

Vil undersøke nærmere

Forsker Roger Roseth forteller at de først begynte å resonnere rundt disse tingene da de leste om de omfattende telehivskadene på nye E18.

Etterhvert fant de ut at kanadiske forskere har forsket på det samme feltet.

– Det kunne vært spennende å foreta nærmere undersøkelser også her i landet for å se hvordan salting påvirker vegene under kalde vintre. En metode kan være å benytte georadar støttet av elektromagnetiske målinger. Det er også relevant å sammenligne forekomsten av telehiv på veger som saltes og veger som ikke saltes, sier Roseth.

LES: Tar knekken på bilene i år igjen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.