NRK Meny
Normal

– Minnested viktig for ettertiden

Det bør lages et minnested i Østfold over ofrene etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Det mener fungerende biskop i Borg, Knut Erling Johansen.

Domprost i Fredrikstad, Knut Erling Johansen

Fungerende biskop i Borg, Knut Erling Johansen, mener det er naturlig å opprette et minnested i Østfold etter terrorangrepene den 22. juli.

Foto: NRK

Det bør lages et minnested i Østfold over ofrene etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Det mener fungerende biskop i Borg, Knut Erling Johansen.

Tre østfoldinger er bekreftet omkommet etter tragediene forrige fredag.

LES OGSÅ:

– I respekt og til ettertanke

Fylkesordfører Ole Haabeth

Fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth, er blant de som støtter ideen om et samlende minnested.

Foto: Birger Kjølberg/NRK
Gruppeleder Erlend Wiborg på fylkestinget (Frp)

- En fin tanke for å få vist respekt for ofrene og de berørte, sier gruppeleder i Østfold Frp, Erlend Wiborg.

Foto: Birger Kjølberg / NRK
Signe Øye (Ap)

- Østfold er så hardt grepet at vi må se spesielt på et minnesmerke i fylket, sier Signe Øye, leder i Østfold Ap.

Foto: Goran Jorganovic / NRK

Flere steder over hele landet foreslås det nå å etablere minnesteder for å kunne minnes de drepte etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya.

Dette er viktig for ettertiden, mener den fungerende biskopen.

– Jeg mener absolutt dette er noe vi bør vurdere også i Østfold, sier Johansen.

Han synes det er naturlig ville å skape et synlig minnesmerke over det som har skjedd, både i respekt for ofrene og til ettertanke for dem som får lov til å leve videre. Han understreker at man må finne en løsning som samler, også på tvers av livssyn.

– Det vil minne oss og kommende generasjoner om hva som har skjedd, og hva vi bør gjøre videre for å unngå denne type katastrofer i fremtiden, sier Johansen.

– Hardt rammet

Også fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth, er enig i at et minnessted må opprettes. Fylket er av de som er hardest rammet, både i antall drepte og skadede etter tragedien.

– Jeg synes dette er et godt forslag, og synes absolutt vi burde ha et minnested i fylket, både for ofrene og for ettertiden, sier han.

Han ser det kan bli et spørsmål om hvor dette eventuelt vil ligge, men peker på at Østfold er et lite fylke og at man derfor vil komme til enighet.

– Ideen er plantet, og nå kan vi la saken ligge litt. Nå er vi midt i den største sorgprosessen, og dette kan komme når vi begynner å tenke fremover igjen, sier Haabeth.

Støtte fra politikerne

Den fungerende biskopen i Borg får bred støtte også i det politiske miljøet i Østfold for innspillet om minnesmerke.

Gruppeleder i Frp i fylkestinget i Østfold, Erlend Wiborg, synes dette er en fin tanke for å få vist respekt for alle de pårørende og berørte i hele Østfold.

– Ikke minst er dette viktig for ettertiden, så denne grusomme hendelsen og angrepet på demokratiet aldri skal bli glemt, sier Wiborg til NRK.no.

Også leder i Østfold Arbeiderparti, Signe Øye, støtter opp om den fungerende biskopens utspill.

– Østfold er så hardt grepet i denne tragedien at vi må se spesielt på et minnesmerke innenfor fylket vårt, sier Øye.

Hun peker på at Fredrikstad eller Sarpsborg kan være aktuelle steder å opprette et minnested, siden flere av de døde etter terrorangrepene kommer herfra. Også fylkesleder i Østfold, Haabeth, mener dette kan være gode alternativer. Han vil likevel ikke starte opp med å bestemme lokaliseringen.

– Det viktigste er i første omgang å arbeide for å få et sted, og får vi ta hvor det skal ligge etterpå, avslutter han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsatte vannverksak

    Aremark kommunestyre valgte i går å utsette behandlingen av vannverksaken, der 130 aremarkinger fikk en halv ukes frist til å betale nesten 19 000 kroner. Det skriver Halden Arbeiderblad. Politikerne mente at saken var for dårlig utredet.

  • FFK går mot millionunderskudd

    Fredrikstad Fotballklubb kan gå mot et underskudd på 3,7 millioner kroner i 2017, skriver Fredriksstad Blad. Det er sponsor- og billettinntektene som har sviktet denne sesongen. FFK kjemper en hard kamp for å unngå nedrykk fra 1. divisjon.