NRK Meny
Normal

– Meld deg inn i kirken i protest

Lesbisk menighetspedagog ber folk melde seg inn i kirken i protest mot dens syn på homofilt ekteskap.

Desiree og Karen Marie Ulvestad-Grandahl

Desireè og Karen Marie Ulvestad-Grandahl fikk forbønn i kirken etter at de hadde giftet seg, noe som ble veldig, veldig fint, sier de.

Foto: Privat

Meld deg inn i kirken i protest mot dens syn på homofile. Oppfordringen kommer fra Karen Marie Ulvestad-Grandahl, som er lesbisk og menighetspedagog i Torsnes og Østre Fredrikstad kirke.

Hun mener flere liberale, engasjerte og opprørske medlemmer er hva kirken trenger. Like før påske sa kirkemøtet nei til seremoni for homofile og forbønn.

– Skuffet

I et følelsesladet brev i lokalavisen skriver hun hva hun mener om Den norske kirkes øverste organ, kirkemøtets syn på forbønn og seremoni for vigsel.

Karen Marie Ulvestad-Grandahl

Karen Marie Ulvestad-Grandahl er selv ansatt i kirken og ber folk melde seg inn i protest mot kirkens syne på homofilt ekteskap.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Like før påske bestemte nemlig kirkemøtet å si nei til liturgi for vigsling av homofile og lesbiske, samt forbønn.

Og hun er skuffet.

– Hvis man gifter seg for å være tro mot sin parter i kristen regi er det uheldig at man ikke får lov til det.

Åpenhjertelig skriver hun om hvordan hun opplevde å få forbønn i kirken, til tross for mange forskjellige reaksjoner. Spesielt med tanke på en kirke som ikke er spesielt vennligsinnet mot to av samme kjønn som vil gifte seg.

– Men det var så fint. Vi har ikke angret. Det at vi, som to kvinner ble omtalt i kirken som gift, vår kjærlighet var verdifull og vi ble bedt for.

Hun mener kirken er et fantastisk sted og det beste er dens evne til å romme uenighet.

Så mens andre oppfordrer folk til å melde seg ut, vil hun gå motsatt vei.

– Meld deg inn i protest. Ikke forsvinn fra oss, alle dere med gode, engasjerte liberale og opprørske hjerter.

Atle Sommerfeldt

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, vil gi forbønn i Borg.

Foto: NRK

Hun mener at forandring kun kan skje innenfra.

Hvis alle de høye stemmene flytter ut, er det ikke mye igjen. Da får vi det i hvert fall ikke slik vi vil. Derfor er det viktig å bruke stemmene våre, sier hun.

Vil gi forbønn i Borg

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt er kritisk til kirkemøtets avgjørelse, og synes det er fint at kirkens ansatte, som Karen Marie Ulvestad-Grandahl, tar til orde for sitt syn.

Han understreker at homofile vil få forbønn i Borg bispedømme, men at prester kan reservere seg.

Som en konsekvens er det nå opp til prestene å bestemme om de vil vigsle eller gi forbønn til homofile, i stedet for at den norske kirke samles om en felles seremoni.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarping tente OL-håpet for Norge

    Tommy Kristiansen fra Sarpsborg scoret i Norges skjebnekamp i ishockey i OL. Norge spiller mot Slovenia i Pyeongchang. Vinneren av kampen får spille kvartfinale. Stillingen er 1–1 og det gjenstår 15 minutter.

  • Fengsel for råkjøring

    En mann i 50-årene må sone 24 dager i fengsel, etter at han kjørte en lånt Porsche i 130 kilometer i timen i 60-sonen på Rolvsøyveien i Fredrikstad en kveld i november i fjor.