NRK Meny
Normal

– Meld deg inn i kirken i protest

Lesbisk menighetspedagog ber folk melde seg inn i kirken i protest mot dens syn på homofilt ekteskap.

Desiree og Karen Marie Ulvestad-Grandahl

Desireè og Karen Marie Ulvestad-Grandahl fikk forbønn i kirken etter at de hadde giftet seg, noe som ble veldig, veldig fint, sier de.

Foto: Privat

Meld deg inn i kirken i protest mot dens syn på homofile. Oppfordringen kommer fra Karen Marie Ulvestad-Grandahl, som er lesbisk og menighetspedagog i Torsnes og Østre Fredrikstad kirke.

Hun mener flere liberale, engasjerte og opprørske medlemmer er hva kirken trenger. Like før påske sa kirkemøtet nei til seremoni for homofile og forbønn.

– Skuffet

I et følelsesladet brev i lokalavisen skriver hun hva hun mener om Den norske kirkes øverste organ, kirkemøtets syn på forbønn og seremoni for vigsel.

Karen Marie Ulvestad-Grandahl

Karen Marie Ulvestad-Grandahl er selv ansatt i kirken og ber folk melde seg inn i protest mot kirkens syne på homofilt ekteskap.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Like før påske bestemte nemlig kirkemøtet å si nei til liturgi for vigsling av homofile og lesbiske, samt forbønn.

Og hun er skuffet.

– Hvis man gifter seg for å være tro mot sin parter i kristen regi er det uheldig at man ikke får lov til det.

Åpenhjertelig skriver hun om hvordan hun opplevde å få forbønn i kirken, til tross for mange forskjellige reaksjoner. Spesielt med tanke på en kirke som ikke er spesielt vennligsinnet mot to av samme kjønn som vil gifte seg.

– Men det var så fint. Vi har ikke angret. Det at vi, som to kvinner ble omtalt i kirken som gift, vår kjærlighet var verdifull og vi ble bedt for.

Hun mener kirken er et fantastisk sted og det beste er dens evne til å romme uenighet.

Så mens andre oppfordrer folk til å melde seg ut, vil hun gå motsatt vei.

– Meld deg inn i protest. Ikke forsvinn fra oss, alle dere med gode, engasjerte liberale og opprørske hjerter.

Atle Sommerfeldt

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, vil gi forbønn i Borg.

Foto: NRK

Hun mener at forandring kun kan skje innenfra.

Hvis alle de høye stemmene flytter ut, er det ikke mye igjen. Da får vi det i hvert fall ikke slik vi vil. Derfor er det viktig å bruke stemmene våre, sier hun.

Vil gi forbønn i Borg

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt er kritisk til kirkemøtets avgjørelse, og synes det er fint at kirkens ansatte, som Karen Marie Ulvestad-Grandahl, tar til orde for sitt syn.

Han understreker at homofile vil få forbønn i Borg bispedømme, men at prester kan reservere seg.

Som en konsekvens er det nå opp til prestene å bestemme om de vil vigsle eller gi forbønn til homofile, i stedet for at den norske kirke samles om en felles seremoni.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kornhøsten i gang

    Norgesfor Råde mølle har fått inn årets første lass med korn, det er 2–3 uker tidligere enn normalt. Avlingen med høstsådd hvete til bonde Svein Erik Olsen var under halvparten av det han får et normalt år.

  • Fengsel for underslag

    En mann fra Mysen er dømt til fengsel i tretti dager for underslag av 30 000 kroner fra egen arbeidsplass, skriver Smaalenenes Avis. Mannen jobbet i en butikk i indre Østfold, og det var selskapets revisor som fattet mistanke om handlelen var gjennomført selv om de var slettet fra kassen. I et møte med arbeidsgiver tilstod mannen at han i en periode over tre år selv hadde fått pengene kontant, men ikke visst hvor mye det var.