NRK Meny
Normal

– Meddommerne føler seg overkjørt

Tiltalte i straffesaker blir lettere kjent skyldig fordi fagdommeren dominerer meddommerne, som er lekfolk. Det mener forsvarsadvokat Harald Otterstad.

Advokat Harald Otterstad

Forsvarsadvokat Harald Otterstad hevder lekdommere føler seg overkjørt av fagdommerne.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Spørsmålet om skyld og straff avgjøres i de fleste rettssaker av fagdommere sammen med to eller flere meddommere, som er lekfolk.

Og lekdommernes mening skal telle like mye som fagdommerens. Forsvarsadvokat Harald Otterstad tror fagdommerne ofte får det avgjørende og strengeste ordet.

– Når det gjelder bevisbedømmelse, er det ikke på noen måte slik at en jurist har noe bedre forutsetninger for å vurdere hva som har skjedd enn den enkelte meddommer.

– Dominant dommer

Otterstad hevder han kjenner til at meddommere har følt seg styrt når skyldspørsmålet skulle avgjøres.

– Jeg har opplevd i en del sammenhenger at meddommerne har tilkjennegitt senere at de synes dommeren var veldig dominant. Det skal ikke skje.

– Lekdommerne må være sterke og ikke la seg dupere av alvorlige menn og kvinner med sorte kapper. Man må tenke selv.

- I liten grad

Fagdommere er nøye med å lytte til lekdommere i straffesaker. Det mener førstelagmann i Borgarting lagmannsrett, Ola Dahl.

– Jeg tror det i veldig liten grad er en realitet. Alle fagdommerne er veldig klare og gjør det veldig klart overfor meddommerne at deres stemme teller på samme måte som fagdommernes stemme.

Undersøkelser viser at folk flest vil dømme mildere enn det fagdommerne gjør, og frikjenne flere. På Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen sitter Eivind Kolflaath. Han forsker på forholdet mellom dommere og meddommere, og har vært til stede i mer enn ett hundre diskusjoner om skyldspørsmål. Han er av en helt annen oppfatning enn Otterstad.

– Når man skal ta stilling til skyldspørsmålet, er det jo dels et spørsmål om hva som har skjedd, og dels et spørsmål om hvordan lovteksten skal forstås. Det er klart at fagdommere vil klargjøre noen premisser for meddommerne, og kanskje på den måten til en viss grad påvirke stemmegivningen fra meddommerne, sier Kolflaath.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.