NRK Meny
Normal

– Man spiser ikke kameratene sine

Knut Johansen og Petter Tangen er gale etter fiske og drar opp flere hundre sjøørret i året. Men få av dem blir med fiskerne hjem.

Fisking etter sjøørret

Det er idyll når Knut Johansen kaster ut snøret tidlig om morgenen i solskinn. Han er gal etter å fiske, men kjøper heller fisk i butikken.

Foto: Per-Jørgen Olsen / NRK

I sur vind fra nordøst befinner Knut Johansen og Petter Tangen seg på østsiden av Kirkøy på Hvaler tidlig fredag morgen. Noe nærmere om hvor de er vil de ikke si. For gode fiskeplasser røper man ikke.

– Det her er en hemmelig plass som vi har, forteller Knut.

De to fiskekameratene er ofte ute tidlig for å prøve fiskelykken. April har gitt mye godt fiskevær, men nå har det snudd.

Fisking på Kirkøy

Kameratene fisker øst på Kirkøy. Nøyaktig hvor er hemmelig.

Foto: Per-Jørgen Olsen / NRK

– Nordøst er ikke det beste været for sjøørreten. Det har blitt kald igjen så den har blitt litt treg, men det går an. Man kan få fisk for det. Man må bare aldri gi seg, sier Petter.

– Vi har med fluestenger som vi fisker med. Vi har prøvd med flue og dupp i og med at det blåser så mye, for det er lettest å bruke. Men nå skal vi gå over til sluk for å se om de biter på det.

– Galskap

For Petter startet fascinasjonen for fiske tidlig.

– Den kom vel inn sammen med han far. Så var det et opphold i ungdomsårene for da er man opptatt av andre ting som naturlig er. Så kom det sigenes på igjen senere og så har det blitt galskap til slutt, rett og slett.

Han er, for å si det pent, en del ute for å fiske.

– Det blir rundt 120 turer i året. Jeg har ført journal over fiskingen siden 1991, så jeg har full kontroll. I år har det blitt 37 turer 108 ørreter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Knut Johansen og Petter Tangen

Fiskekameratene Knut Johansen og Petter Tangen møtes tidlig om morgenen for å prøve fiskelykken. I dag har de planer om å være ute hele dagen.

Foto: Per-Jørgen Olsen / NRK

– Fisk har de i butikken

Knut ligger litt etter fiskekameraten.

– Men det er ikke så langt etter Petter. Vi er vel likeverdige på den måten, vi fisker vel i grunn like mye.

Petter Tangen med fisk

Petter Tangen fikk en liten fisk, men den fikk svømme videre.

Foto: Per-Jørgen Olsen / NRK

Men ikke alt de fanger blir spist opp.

– Mesteparten går ut igjen. Det er ikke mye som blir med hjem, sier Knut.

– Man dreper ikke kameratene sine for å si det sånn. Fisk har de i butikken. Det er morsommere å fiske dem på nytt igjen når de er enda større, legger Petter til.

Fredag morgen bet fisken på kroken til Petter, men den er liten og blir raskt sluppet ut igjen.

Men for Knut ble det ikke napp.

– Sånn er det bare. Den ene dagen får jeg, mens andre dager får han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Arbeidsledigheten går ned

    Arbeidsledigheten i mars har ikke vært så lav i Østfold på ti år. I fylket er det nå 4 186 helt ledige personer. Arbeidsledigheten er sunket 10 prosent siden mars i fjor. Kommunikasjonssjef Britt Tunby i NAV syns det er spesielt gledelig at ungdomsledighetene går ned.

  • Pris til byfergene i Fredrikstad

    Byfergene ved Fredrikstad kommune har fått årets Plankebærerpris. Det ble klart i dag. Kommunen får prisen for å ha tilrettelagt for gratis ferger. 1,3 millioner reisende tok gratis byferge i Fredrikstad i løpet av fjoråret.

    Fotballferge
    Foto: Fredrikstad kommune