NRK Meny
Normal

– Man kan ikke slappe av på veien selv om det er sommer og ferie

Trafikkbildet endrer seg om sommeren. Det er flere på veiene, og det krever mer aktsomhet fra bilførerne.

Rune Kaspersen i UP

Det er ofte flere ulykker forbundet med ferietrafikken, sier politiførstebetjent i UP, Rune Kaspersen.

Foto: Basel Kherallah

Uken begynte med tre trafikkulykker i Østfold på mandag, to av dem fant sted på Svinesundsbroen. Tirsdag meldte politiet om hele fire trafikkulykker, og onsdag nådde antallet ulykker samme nivå. I dag har det vært en ulykke i Halden hvor to biler kolliderte front mot front.

Politiførstebetjent Rune Kaspersen i Utrykningspolitiet foreller at det ofte er flere ulykker forbundet med ferietrafikken.

– Når trafikken øker, øker også risikoen for konfliktsituasjoner og ulykker, sier han.

Lokaltrafikken endrer seg

Kaspersen påpeker at sommertrafikken bryter med rutinene i lokaltrafikken når veiene brukes av tilreisende og besøkende som tar med seg en annen, og kanskje aggressiv, kjøreatferd.

– Dette endrer hele trafikkbildet og påvirker føreren. Vi lærer oss et visst mønster i lokaltrafikken, men det er spesielt når dette mønsteret brytes at uhell kan forekomme.

Ifølge Kaspesen er det også en del kjøring i ruspåvirket tilstand i sommerhalvåret. Det er personer som ønsker å komme fra A til B som ikke har førerrett på bil. Summen av dette gjør at antall risikosituasjoner øker om sommeren.

– Ulykker oppleves som mer voldsomt og nært

Kaspersen vil likevel være forsiktig med å omtale ukens mange trafikkulykker som en «boom». Han mener vår opplevelse av at trafikkulykker forekommer mer hyppig i dag ikke stemmer helt overens med sannheten, men heller skyldes den moderne mediehverdagen.

– Informasjonsflyten er så rask i dag. Tidligere leste man i avisen om et uhell i trafikken én eller flere dager etter, men nå deles informasjonen umiddelbart. Vi får det direkte på mobiltelefonen og journalister får rask beskjed, sier Kaspersen.

– Da oppleves ulykker som mye mer voldsomt og nært enn tidligere.

– Trafikken er ingen lekeplass

Uavhengig av tid på året påpeker Kaspersen at ulykker i stor grad skyldes uoppmerksomhet fra føreren. Han trekker fram spesielt mobiltelefonen som en distraksjon som er forårsaker mange ulykker.

– Når vi kontrollerer trafikken, sitter vi slik at vi ser hva som foregår inne i bilen. Da ser vi at folk leser og skriver på mobiltelefonen i 60-, 70- og 80-soner. Nyere forskning viser at mobilen er langt mer involvert i bilulykker enn hva vi før har visst, sier han.

Når man befinner seg i trafikken er oppfordringen fra politiførstebetjenten klar:

– Trafikken er ikke en lekeplass, og søker man spenning må man finne andre steder. Du skal ha rett til å føre motorvogn, du skal ikke være ruset og du skal ikke holde på med andre ting når du kjører bil. Det er viktig, sier Kaspersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Beboere på Mysen evakuert i brann

    Politiet i Øst melder på Twitter om en brann i næringsbygg i Smedgata. Alle beboerne i bygget er ifølge politiet gjort rede for. Videre er fire beboere i et nabobygg også evakuert.

  • Se nyhetene fra Østfold kl.22:55