– Litt kjipt om vi står her alene med bandet i trappa

I ettermiddag går radioveteranen Hans Christian Andersen på lufta med egen radiokanal. Ari Behn og Harald Zwart er noen av bidragsyterne.

Hans Christian Andersen går i dag på lufta med sin egen radiokanal.

Hans Christian Andersen er spent før han i dag går på lufta med sin egen radiokanal. (Foto/redigering: Tomas Berger)

– Vi har egentlig alt under kontroll. Det eneste jeg er spent på er om gjestene kommer, sier Hans Christian Andersen.

Alt det tekniske er på plass og kanalen Pop Radio har allerede vært på lufta med prøvesendinger. Når den første ofisielle sendingen starter fra Kråkerøy i Fredrikstad i ettermiddag skal det skje med liveband i trappa utenfor lokalene og forhåpentligvis dukker gjestene opp også.

– Vi har sendt ut invitasjoner som folk ikke trenger å svare på. Derfor er jeg jo litt spent på om det kommer noen. Det er litt kjipt om vi tre som er her blir stående alene med bandet i trappa, sier han og gliser.

– Ari har mye på hjertet

Det er fint lite som minner om en tradisjonell radiokanal i lokalene Andersen skal sende fra. Et rødt bord, en miksepult og en PC er innholdet.

– Men nå er ikke vi noen tradisjonell radiokanal heller, sier han.

– Vi er ikke NRK eller P4. Her er det ikke strukturert og skikkelig. Kjøreplanen har vi opp i her, sier han og peker på hodet.

Han forteller at kanalen skal få en tydelig profil på musikken. Det rett og slett en radiokanal med Andersens favorittpop

– Detter er musikk som jeg ikke tror alle andre kanaler spiller.

– Vi har ikke alt klart ennå, men vi vet at vår venn fra Moss, Ari Behn, har veldig lyst til å være med. Han har mye på hjertet som han vil fortelle. Harald Zwart kommer til å rapportere fast fra Hollywood. Lars Østli, tidligere Radio Norge, kommer til å lage musikkprogrammer, jeg kommer til å lage noen programmer og sønnen min kommer til å lage en del programmer, røper Andersen.

SE VIDEO: – Fikk egen sang til radiokanalen

Gruppen Kelner skrev en egen låt til HC Andersens nye radiokanal.

Et lokalt band ble inspirerte til å skrive en sang om Andersens nye radiokanal. (Foto/redigering: Tomas Berger)

Sender fra Østfold, men ikke i Østfold

Kanalen sendes på DAB i Oslo og Akershus, men om en skal lytte til kanalen fra fylket de sender, så må man ty til internett.

– I Østfold finnes det foreløpig ikke lokalt nett for digitale radiosendinger. Men jeg tror det kommer til å være på plass innen sommeren, og da skal vi være de første som sender i Østfold, sier han.

Det er sammen med investor Håkon Sæther at kanalen har blitt en realitet. Hovedstudioet er foreløpig lokalisert på Kråkerøy i Fredrikstad.

– De programlederne som er med er etablerte i radioproduksjon fra før av og har tilgang til opptaksutstyr rundt omkring. Vi kommer nok til å motta mange filer over nettet. Dette studioet vi har her er midlertidig. Det er jo litt pussig lyd i rommet til å lage radio i, så vi må nok inn i et studio snart, sier han.

Sammenligner digitalradio med Youtube

For Andersen er det å drive sin egen radiokanal en drøm han har hatt lenge. Men oppstarten betyr også noe mer.

– Jeg er så fascinert av alt som er mulig. Og når noe er mulig, så må man prøve det. Nå har jeg fått bevist at dette er mulig.

– I den nye radiovirkeligheten er radio andre ting. Jeg liker å sammenligne det med livet før og etter internett. Nå har vi Youtube og andre sider hvor folk har muligheter til å vise seg frem eller utøve ett eller annet som tidligere kun var mulig for NRK. Nå kan alle gjøre det. Slik har det også blitt med radio, hevder han.

Nettet i Oslo-regionen er det første lokale DAB-nettet som er satt i drift. Det vil dekke cirka 1,2 millioner mennesker, ifølge radio.no. Det er plass til 15 til 20 kanaler på nettet, avhengig av båndbredden som brukes.

– Er penger nok i markedet til å finansiere så mange kanaler som det nå er muligheter til?

– Reklamemarkedet er selvfølgelig begrenset og det blir ikke flere annonsører fordi det blir flere radiostasjoner. Men det er slik som økonomisjefen i P4 bekymrer seg for. Jeg har ingen forhold til den biten. Vi bruker ikke penger, derfor trenger vi ikke penger. Vel – vi har brukt noe til studio, men vi har faktisk solgt en del reklame, så det kan hende at dette går i pluss før midnatt. Vi får se, avslutter en spent «HC».

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Har fått føreren ut

    Politi og brannvesenet har frigjort føreren fra lastebilen. Personen blir tatt hånd om av nødetatene på stedet.

    Veltet lastebil Østsiden
    Foto: Sara Vilde SOlås / NRK
  • Lastebilsjåfør fastklemt

    En fører sitter fastklemt under en veltet lastebil i rundkjøringa på Østsiden i Fredriksted. Politiet er på vei til stedet.