NRK Meny
Normal

– La kulehullene stå som de er

Pårørende etter 22. juli mener at minnestedene mister sin betydning om det blir for mange.

Utøya
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Etter terrorangrepene 22. juli 2011 besluttet regjeringen å opprette et minnested på Sørbråten i Hole kommune, en odde vis-à-vis Utøya, og et minnesmerke i det nye regjeringskvartalet.

I tillegg har mange kommuner fått et eget minnesmonument.

– Blir for mye

Marit Trønnes Lie

Marit Trønnes Lie spør hvem minnesmonumentene skal være for.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Marit Trønnes Lie mistet den ene datteren på Utøya, den andre ble livstruende skadet. Hun spør hvem minnestedene egentlig skal være for.

– Selv om mange forslag er godt ment, opplever nok mange at respekten for tragedien utvannes ved at det rett og slett blir for mye og at de ulike tiltakene mangler en overordnet sammenheng, sier hun til NRK.

– For min del begynner ordet minnested å miste sin tyngde, akkurat som ordene unnskyld, beklager og vi tar ansvar. Dette er en vanskelig balansegang, og dermed enda viktigere å håndtere godt.

– Utøya må bevares

Trønnes Lie skrev nylig et innlegg på Facebook der hun sier hva hun mener om minnemarkeringene.

Til NRK sier hun at det er mange pårørende som er mot at det skal reises et minnesmerke på landsiden ved Utøya.

Hun mener også at Utøya må få stå slik som det er nå.

– Min oppfatning er Utøya må bevares og forbli et minne på omfanget av denne katastrofale tragedien. La bygninger stå slik de gjør. La kulehull få være i fred. Sett opp navneskilt der hver og en befant seg, både de som måtte bøte med livet eller ble rammet av sin tilstedeværelse.

Leder av støttegruppa uenig

Leder for støttegruppa etter 22. juli Trond Blattmann sier til NRK at minnesmerkene etter 22. juli har vært planlagt lenge, og er godt forankret i organisasjonen.

– Synet til støttegruppen er at dette med minnesmerker, hvor og hvor mange det blir, er godt kjent i organisasjonen. Slik sett har dette vært formidlet ut hele veien, sier han.

Han er ikke enig i at det blir for mange minnesteder.

– Det er klart at hvis Marit Trønnes Lie synes det blir mange, så må hun få føle på det. Jeg er ikke enig, men jeg kan ikke frata henne den følelsen. Nå er disse to minnesmerkene landet og det har blitt gjort et stort arbeid for å få disse på plass. Jeg tror de blir veldig fine.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: