NRK Meny
Normal

– Kvinnekrise i politiet

Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener det er
altfor få kvinner i lederstillinger i politiet, men sier en plan er satt i verk for å komme i mål.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener det er kvinnekrise i politiet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

For få år siden var en av tre politimestere kvinner, men i dag er det bare fire kvinner som er politimestere i landets 27 politidistrikter, skrev Dagbladet torsdag.

– Må ha flere kvinnelige ledere

– Det plager meg. Vi har en kvinnekrise. Vi skal og må ha flere
kvinnelige ledere. Vi har som etat over tid sviktet i rekrutterings- og lederutviklingsarbeidet. Og vi må erkjenne at det ikke bare er antallet kvinnelige politimestre som er for lavt. Det er for få kvinnelige ledere på alle nivåer, og alle
arbeidsområder: etterforskning, strategisk og operativt, sier Humlegård til Dagbladet fredag.

Han peker dessuten på at nesten 40 prosent av politistudentene er kvinner, men at andelen kvinner i lederposisjoner ikke gjenspeiler dette.

Humlegård sier en plan for å få flere kvinner inn i toppjobber i politiet allerede er iverksatt, blant annet ved å ansette en human resources-direktør. Han sier dessuten at direktoratet er i full gang med å sentralisere og profesjonalisere leder- og
rekrutteringsarbeidet.

– Tidligere har hvert distrikt hatt ansvaret for å identifisere talenter. Vi har kastet bort mye penger og tid på dårlige prosesser. Nå utvikles og gjennomføres lederutvikling og rekrutteringsprogrammer på samordnet vis i etaten. Det vil bære frukter, mener han.

Åtte søkere var menn

I juni ble det klart at politimester i Østfold, Beate Gangås, går over i en stilling som avdelingsdirektør i PST.

Gangås ble utnevnt til politimester i Østfold i 2010 og har kontrakt ut året, med tilbud om forlengelse ut 2015.

– I tillegg til at jobben i PST er spennende, så er det klart at det var fristende å si ja til en jobb som var fast og ikke var basert på midlertidige kontrakter, sa Gangås da.

Politimester Beate Gangås i Østfold

Politimester Beate Gangås forlater stillingen i Østfold for en jobb i PST.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

Åtte menn og en kvinne søkte på topp-jobben etter henne, og for kort tid siden ble det klart at Jon Steven Hasseldal (43), politimester på Sunnmøre, var tilbudt jobben.

Tre av landets politimestre har sagt opp jobbene sine, og gått over til andre stillinger den siste tiden.

Beate Gangås i Østfold politidistrikt, Rune Bård Hansen i Vestfold og Torbjørn Aas i Vest-Finnmark begrunner jobbskiftet med usikkerhet knyttet til fremtiden i jobben, noe som bekymret Politiets Fellesforbund.

– Jeg tror man går glipp av mange gode kandidater ved at det er så korte perioder man får for, og ikke noe fast, sa Unn Alma Skatvold, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Østfold, før søknadsfristen gikk ut.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Solberg på tredje i Sigdal

    Henning Solberg ble nummer tre i årets Sigdalsrally. Mads Østberg måtte bryte før siste etappe, ifølge lokalavisa Bygdeposten. 26 førere brøt løpet under de krevende forholdene. Russiske Nikolay Gryazin vant rallyet foran Anders Grøndal fra Drammen.

  • Flere elever sier de mobbes

    34 mobbesaker ble meldt inn av elever i Østfoldskolene til Fylkesmannen i Østfold i den årlige Elevundersøkelsen i fjor. Det er 34 for mange, mener mobbeombudet i Østfold, Henrikke Bugdø-Aarset. Hun sier det er trist at så mange leever ikke føler at skolene har tatt på alvor de mobbeproblemer disse elevene har meldt inn.