NRK Meny
Normal

– Kulturen vil dø ut uten Rockehuset

Rockehuset i Halden står nok en gang i fare for å bli lagt ned. I dag holdt brukerne demonstrasjonskonsert for å vise sin misnøye.

Demonstrasjonskonsert for Rockehuset i Halden

Brukere av Rockehuset holdt i dag demonstrasjonskonsert i Halden for å forsøke å hindre nedleggelse av tilbudet.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Rockehuset er en kulturinstitusjon som har gitt Halden, Østfold og Norge artister som Henning Kvitnes og Freddy Holm.

Nå står klubben igjen i fare for å bli lagt ned. Rådmannen i Halden kommune vil i formannskapsmøte torsdag foreslå å fjerne Rockehuset fra kommunebudsjettet

Brukerne av Rockehuset markerte seg med en demonstrasjonskonsert utenfor rådhuset i Halden onsdag ettermiddag.

– Akkurat som enhver idrettsklubb har et klubbhus eller hovedkvarter, trenger man et sted der man kan dele erfaringer og formidle kunnskap. Det å opprettholde Rockehuset er utrolig viktig. Vi får unge musikere, teknikere, dansere og kunstnere i Halden, sier Stian Songkran Johansen.

– Kutt rammer mange

Han mener at kroken på døra for rockeklubben kan gjøre Halden til en fattigere kulturby.

– Det vil minke og kanskje bare dø sakte ut. Vi har utrolig mange bra voksne artister, men hvem skal drive kultur og musikk videre når de gir seg? spør Songkran Johansen.

Det er rådmannen som foreslår at Rockehuset fjernes fra kommunebudsjettet.

– Vi foreslår nå mange kutt som vi vet vil ramme mange. Det er ikke med lett hjerte vi gjør det, men det er nødvendig for å få tilbake det økonomiske handlingsrommet til Halden kommune, sier Jane Aurelien, kommunalsjef for oppvekst og kultur i kommunen.

  • Se tv-reportasjen:
    Rockehuset i Halden står nok en gang i fare for å bli lagt ned. I dag holdt brukerne demonstrasjonskonsert for å vise sin misnøye.

– Grenser for hva vi kan gå med på

Det er lang fra første gang huset trues av nedleggelse.

– Jeg har nå mistet tellingen over hvor mange ganger stedet har vært utsatt for nedleggelse. Det er ille at de ungdommene som vokser opp med dette hele tiden vet at det er noen voksne som vil dem til livs. Det i seg selv er forringelse av livskvaliteten til de unge. Nå får det være nok, sier Tom Skjeklesæther som var på plass for å støtte ungdommen.

Tom Skjelklesskjær

Tom Skjeklesæther støtter ungdommen som vil fortsette å bruke huset.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Så spørs det om kommunepolitikerne er enige med rådmannen som ønsker å kaste Rockehuset ut av kommunebudsjettet.

– Halden har en dramatisk økonomisk situasjon, det tror jeg alle vet. Likevel er det grenser for hva vi politisk kan gå med på og ikke gå med på. Så får vi se hva resultatet bli. Vi kan ikke forskutere hva det blir, sier ordfører Thor Edquist (H).

Saken skal behandles i formannskapet torsdag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Frykter millionsprekk på skole

    Varaordfører Alf Ulven i Aremark er kritisk til at rehabiliteringen av en skole kan komme til å koste seks millioner kroner mer enn budsjettert. Overfor HA er han kritisk til at utbetalingene skal ha skjedd uten at sprekken er behandlet politisk.

  • Se Østfold-nyhetene 20.55

    Renee Nilsen gir deg siste nytt fra distriktet.