NRK Meny
Normal

– Korrupsjon er en stor utfordring i sykehus-utbygging

Korrupsjon er en av de store utfordringene når det nye sykehuset i Østfold skal bygges, hevder sykehusdirektør.

Just Ebbesen adm.dir. Sykehuset Østfold.

Just Ebbesen adm.dir. Sykehuset Østfold.

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

Med et budsjett på 5,5 milliarder kroner, frykter sykehusledelsen korrupsjon når det nye sykehuset skal bygges.

– Handler ikke bare om å motta penger under bordet

Hanssen og Ebbesen

Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hansen og sykehus-direktør Just Ebbesen på tomta til det nye sykehuset.

Foto: Øystein Wolf / NRK

Ifølge sykehusdirektør Just Ebbesen legges det nå mye energi i å forhindre misligheter.

– En av de vanskelige, store, utfordringene knyttet til store utbyggingsprosjekter og store investeringer generelt, er muligheten for at de som tar beslutningene blir påvirket utilbørlig. Og i verste fall at det er alvorlig nok til at det rammes av korrupsjonsbestemmelsene, sier Ebbesen.

Korrupsjon handler ikke bare om å motta penger under bordet. Minst like viktig er det hvis enkelte leverandører får fordeler fremfor andre, sier Guro Slettemark, som er leder av Transparency International i Norge.

– Det kan være lokale entreprenører som kommer med tilbud hvor de som skal behandle tilbudet for eksempel er omgangsvenner, kjenner hverandre på annen måte, eller er i slekt.

– Da må den som har en eller annen form for forhold til forhandlerne på andre siden av bordet trekke seg, sier Slettemark til NRK.no

– Kontakten med leverandører må holdes under oppsikt

Hun skryter av sykehusdirektør Just Ebbesens i Østfold, som arbeid målrettet mot korrupsjon, allerede før byggingen av det nye sykehuset har startet.

Sykehusdirektøren sier selv at ett av målene er å kutte den uformelle kontakten mellom leverandøren og enkeltpersoner ved sykehuset.

Eva Joly

Eva Joly mener korrupsjon i byggebransjen har vært av den verste.

Foto: Furulund, Svein Erik / Aftenposten

– Vi er avhengig av at kontakten med leverandørene er styrt, ryddig og åpen. Og at alle levereandørene har samme tilgang til informasjon om hvordan vi skal utvikle sykehuset i byggefasen, sier Ebbesen.

Får støtte fra Eva Joly

Den verdenskjente korrupsjonsjegeren Eva Joly, har tidligere advart mot denne formen for korrupsjon.

Hovedsaklig i byggebransjen er korrupsjon et problem. Der er det lettere å skjule hva ting egentlig koster. Verden over finner du korrupsjon i byggebransjen.

– Se for eksempel på nedre Romerike, og vannverkskandalen der. For eksempel hvor enkelt det var der å be et stort byggefirma om å lage falske fakturaer, konklusjonen er lett å trekke: Det er en helt vanlig ting, sa Joly til NRK.no tidligere.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.

  • Mål for Elyounoussi

    Mohamed Elyonoussi tegnet seg på scoringslisten for Basel etter 25 minutter av oppgjøret mot Grasshopper i den sveitsiske ligaen. Målet var sarpingens femte nettkjenning for sesongen. Basel vant til slutt kampen 2-0.