Normal

– Kommunene må bli flinkere til å følge opp 22. juli-ofre

Selv om det er gått noen år, har ingen av de berørte glemt noe av det som skjedde, sier moren til en av de overlevende.

Kommunene må bli flinkere til å følge opp ofrene etter 22. juli 2011- terroren. Selv om det er gått noen år, har ingen av de berørte glemt noe av det som skjedde. Det sier mor til en overlevende. Det viser seg at få av de norske kommunene i fjor søkte om penger til å følge opp dem som ble rammet av angrepene.

Det viser seg at få av de norske kommunene i fjor søkte om penger til å følge opp dem som ble rammet av angrepene 22. juli.

Solveig Sævarang, styremedlem av støttegruppa 22. juli i Østfold

Solveig Sævarang er styremedlem av støttegruppa 22. juli i Østfold. Sønnen hennes overlevde terroren på Utøya.

Foto: Odd Skjærdal / NRK

Solveig Sævarang og ektemannen er ofte ved 22. juli-minnesmerket i Kirkeparken i Sarpsborg. Selv om deres den gang 17 år gamle sønn overlevde terroren på Utøya, sliter de i dag med ettervirkninger og mangel på oppfølging.

– Jeg synes det er forferdelig. I hvert fall når vi som var berørt vet det er veldig mangel i veldig mange kommuner i hele landet, sier Sævarang, som også er styremedlem av støttegruppa 22. juli i Østfold.

– Håper det er uvitenhet

Og pengene er der. I fjor var det satt 50 millioner kroner på statsbudsjettet. Men kommunene i landet søkte ikke om mer enn 14 millioner kroner til sammen.

– Jeg håper det er uvitenhet. Sarpsborg kommune som vi bor i har vært veldig flinke de to første årene. Men jeg vet ikke helt hvorfor støtten plutselig forsvant. I det siste halvannet året har vi ikke hørt noe gjennom kommunen her heller, sier Sævarang.

Hun innrømmer at de pårørende kanskje ikke har vært flinke nok til å si fra, men sier de er usikre på hvem de skal henvende seg til.

Sliter fortsatt

Alle de elleve berørte østfoldkommunene søkte om atskillig mindre penger i fjor enn i 2011. Men sønnen til Sævarang sliter fortsatt.

– Han hørte smell fordi det var tordenvær, og trodde det var noe helt annet. Han er skvetten til dags dato når det kommer til høye lyder, forteller moren.

Det har ikke lykkes NRK å få kommentar fra helsesjefen i Sarpsborg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Trekker seg fra Danske Bank

  Thomas Borgen, opprinnelig fra Fredrikstad, går av som konserndirektør for Den danske bank, skriver VG. Han trekker seg samme dag som banken legger fram resultatet fra en gransking av en mulig hvitvasking via bankens filial i Estland.
  I august startet Danske Økokrim etterforskning av mulig hvitvasking for flere milliarder kroner

  Thomas F. Borgen,
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Kitere bør ha nødpeilere

  Redningsskøytefører Halvor Roksvåg mener kitere bør utstyre seg med nødpeilesendere. I går kveld måtte Redningskøyta Elias ut for å berge to kitere som satt værfast på Sletter utenfor Larkollen. Roksvåg sier kitere må ta forholdsregler