NRK Meny
Normal

– Kan være et internasjonalt gjennombrudd

Svensk ekspertkommentator tror at Norge endelig har tatt skrittet opp til de store i internasjonal ishockey.

Norge ishockey

Norge kan endelig ha blitt en stor ishockeynasjon, mener svensk ishockeykommentator.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Leif Boork

Leif Boork er imponert over det norske ishockeylandslaget.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Man kan begynne å spekulere i akkurat det. Det som skjer nå kan være et skikkelig gjennombrudd i internasjonal ishockey. Det blir kjempespennende å følge de nærmeste matchene, sier den svenske ishockeyeksperten Leif Boork til NRK.no.

Boork har tidligere trent både det svenske og det norske landslaget. Nå jobber han som ekspertkommentator for svensk TV 4. I går skrøt han Jonas Holøs opp i skyene.

Mandag ble Norge klare for kvartfinale i ishockey-VM uten selv å spille da Danmark slo Latvia.

Har brukt lang tid

Oppgangen kan ha startet allerede da Boork var trener for ti år siden. Da slo Norge Canada for første gang i en VM-kamp i St. Petersburg. Det er altså ti år siden. – Det er lenge, mener Boork.

– Nå har Roy Johansen og hans stab jobbet veldig kontinuerlig over lang tid. Da bygger man et fundament som spillerne kjenner igjen og kan hvile på. Det betyr mye.

Han mener det er uvanlig at man innen eliteidretten har tid og råd til å vente så lenge med å se resultatene av arbeidet.

– Bemerkelsesverdig

Boork er mektig imponert over hva det norske laget presterte mot Tyskland – et lag som på forhånd var ventet å skulle være jevngode med Norge. Norge slo som kjent Tyskland 12-4. Det første målet kom etter bare 20 sekunder.

– Vi ser nesten aldri sånne resultater i et A-VM. Men ser vi på den kontinuerlige jobben som er gjort i Norge, av hockeyforbundet og landslaget, så er jeg ikke overrasket over at de har lyktes bra. Norske spillere har gjort det veldig bra både i Norge og i svensk eliteserie.

Han understreker at Tyskland har et bra lag, og var et av de lagene som før VM hadde muligheter til å gå videre til kvartfinale.

– Så den seieren er bemerkelsesverdig stor, sier Boork.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Kjørt til legevakt etter velt

    En 16 år gammel jente er kjørt til Halden legevakt etter at hun veltet på lett motorsykkelen sin. Bakgrunnen for velten skal være at hun forsøkte å kjøre unna en elg. Det skriver politiet på Twitter.