NRK Meny
Normal

Kari er nødt til å unngå nye deler av sentrum

Undersøkelse gjort for Norges Blindeforbund viser at trapper og kanter fører til 70.000 beinbrudd og andre alvorlige skader i året – og ikke bare blant svaksynte. Kari Lundeby er redd for toppmoderne områder.

Kari Lundeby, Norges Blindeforbund

Kari Lundeby er svaksynt og har store problemer med å komme seg rundt i sentrum. Mange steder er hun nødt til å droppe å gå, forteller hun.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

– Denne trappa er helt hvit, og det er ingenting som markerer trinnene. Om du står på toppen, kan det se ut som en lang skibakke eller akebakke. Den er det fryktelig skummelt å gå i, sier Kari Lundeby, leder av Norges Blindeforbund Østfold.

Kari Lundeby, Norges blindeforbund

Leder i Norges Blindeforbund Østfold, Kari Lundeby, har store problemer med å komme seg ned denne trappen.

Foto: Tor Rene Stryger / NRK

Hun er svaksynt og står i bunnen av trappa i det nye Litteraturhuset i Fredrikstad. En moderne hvit betongtrapp hun selv har store problemer med å komme seg trygt ned fra.

Og nettopp det forsøker Norges Blindeforbund å rette søkelyset mot i en aksjon denne uka. En undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for dem viser at trapper og kanter fører til 70.000 beinbrudd og andre alvorlige skader i året – og ikke bare blant svaksynte.

– Konsekvensene kan bli beinbrudd og hodeskader. Det er 731.000 mennesker som skader seg hvert år i Norge på grunn av trapp eller forhøyninger eller nivåforskjeller i uteområder eller inneområder. Det er et gedigent tall. Det betyr mye lidelse for folk, og det betyr enorme helseutgifter med sykemeldinger og legevaktbesøk, sier Lundeby.

– Skal komme på plass

Trappene i Litteraturhuset i Fredrikstad

Denne trappa ser for mange ut som en hvit bakke, sier Lundeby.

Foto: Tor Rene Stryger / NRK

Ifølge Lundby skal trapper være sikret med farefelt, gelender, oppmerksomhetsfelt og trappeneser.

Arkitekten bak trappa, Jarl Ture Vormdal i Griff Arkitektur, sier at de tar kritikken til seg.

– Planen er absolutt å utbedre så det blir godt nok for synshemmede. Vi beklager at det har tatt tid å få det på plass, sier han.

Ifølge Vormdal skal trappeneser som markerer trappekanter være på plass i løpet av uka.

  • Se video:
    Norges Blindeforbund mener helt nye moderne trapper i Litteraturhuset i Fredrikstad ikke holder mål.

    Kari Lundeby viser hvordan man kan sikre trappene bedre.


– Unngår steder som dette

Like utenfor Litteraturhuset ved siden av Kirkens Bymisjon finner hun nok et eksempel på et nytt område med en trapp som ikke er sikret godt nok.

– Her kommer jeg meg ned fordi jeg vet at det er sånn. Men hadde jeg koblet inn autopiloten her hadde jeg gått rett ut, sier Lundeby mens hun tar et svært forsiktig skritt ned trappa mot bryggepromenaden.

– Jeg unngår steder som dette. Hvis jeg hadde vært avhengig av å gå her hadde jeg måttet bruke stokken eller ha noen å gå sammen med. Man unngår sånne steder hvis man vet de er farlige. Men poenget er at før man vet det kan ulykken være ute.

Hun synes det er for dårlig at nye bygninger og områder ikke er sikret godt når de blir bygget.

– Jeg synes det er trist og jeg kjenner jeg blir litt ergerlig på at ikke dette har gått inn enda. Vi fikk diskrimineringsloven i 2009 og man har snakket om universell utforming i mange år, men fortsatt lages det sånn som det her. Det synes jeg rett og slett er trist.

Kommunen: – Viktig for oss

Det er Fredrikstad kommune som har tatt over området utenfor Litteraturhuset. Prosjektleder i teknisk drift, Halvard Romundset, sier at området ikke er ferdigstilt enda.

– Her er det sikkert noe vi kan forbedre, enten i form av at vi sikrer med gjerder eller at vi bruker avvikende farge på steinen. Det er noe vi ofte gjør så det blir mer synlig for dem som har en synshemning.

Han forteller at universell utvikling er veldig viktig for kommunen.

– I ethvert prosjekt er vi opptatt av å følge det som er lovpålagt. Vi synes også det er viktig å legge til rette i våre uterom så folk trives der og at vi unngår så mange ulykker som mulig, sier Romundset.

Norges Blindeforbund mener helt nye moderne trapper i Litteraturhuset i Fredrikstad ikke holder mål.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rømskog mister helsestasjonen

    1. mai blir helsestasjonen i Rømskog flyttet til Helsehuset på Bjørkelangen. Det melder Rømskog kommune på sine nettsider. Rømskog skal slås sammen med Aurskog-Høland fra 2020, og flyttingen er et ledd i kommunesammenslåingen.