Hopp til innhold

– Trodde Pushwagner skulle overleve oss alle

Gallerist Ole Dørje beskriver Terje Brofos som en banebrytende kunstner full av energi og humor.

Fylkesordfører Ole Haabeth og Hariton Pushwagner

Pushwagner holdt en utstilling på Soli Brug i Sarpsborg i forbindelse med sitt 75-årsjubileum i 2015. Her har han lånt ordførerkjedet til fylkesordfører Ole Haabeth.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

Dørje jobbet mye sammen med Pushwagner i forbindelse med utstillingen som markerte kunstnerens 75-årsjubileum på Solli Brug i Sarpsborg i 2015.

Galleristen beskriver Pushwagner som en svært fargerik person. Han sier at nyheten om kunstnerens død var en trist beskjed å få.

– Han var en utrolig banebrytende kunstner, og en svært fargerik person. Jeg fikk gleden av å jobbe med han i noen år, og vi på Soli Brug arrangerte to utstillinger med ham. Da vi hadde utstilling i 2015 var han spretten og full av liv. Jeg trodde vel nesten at han skulle overleve oss andre, sier han.

Pushwagner døde natt til tirsdag, 77 år gammel. Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB.

– Han var en spesiell person, full av liv, energi og spillopper. Han kunne være krevende å føre en samtale med, men han var stort sett full av humor, minnes Dørje.

Ole Dørje

Gallerist Ole Dørje jobbet tett med Pushwagner i forbindelse med utstillingen på Soli Brug i 2015.

Foto: Victoria Ose / NRK

Nektet å gå ut av karjolen

Pushwagner ble ansett som en av Norges viktigste samtidskunstnere og oppnådde også internasjonal anerkjennelse.

Han hadde stor suksess på samtidskunst-biennalene i Berlin og Sydney våren 2008. Pushwagner mottok prisen for beste utstiller på Høstutstillingen 2008.

Hariton Pushwagner

Pushwagner ankom Soli Brug i en karjol lånt av industridesigner Bård Eker i 2015. Men han nektet å gå ut av doningen før fylkesordføreren i Østfold holdt tale, minnes Ole Dørje.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

Han skapte også stor oppstandelse da han ankom utstillingen på Soli Brug i 2015. Han kom kjørende i en karjol han hadde lånt av industridesigner og Hydrolift-gründer Bård Eker.

– Men da han kom inn på tunet ville han ikke ut av karjolen, så vi prøvde å dra han ut. Han var ikke mulig å rikke, så vi ga opp. Men da fylkesordfører Ole Haabeth skulle holde sin tale, så snek han seg opp, og stilte seg bak fylkesordføreren, til stor jubel, sier Dørje.

Utstillingen ble en stor suksess for galleriet og det ble solgt bilder for over 2,5 millioner kroner på tre dager.

TV-innslag med Pushwagner fra Solli brug i Sarpsborg. 75-års jubileum.

Se NRKs reportasje fra utstillingen i Sarpsborg i 2015.

Skapte Soft City i Fredrikstad

Pushwagner tilbrakte også mye tid i Fredrikstad sammen med forfatteren Axel Jensen på slutten av 60-tallet. Byen hadde en helt spesiell betydning for hans karriere.

– Jeg tilbrakte et års tid her i byen. Jeg husker det som en fin tid og jeg kjente meg som hjemme der, sa han til NRK da han besøkte byen i forbindelse med premieren på dokumentaren «Pushwagner» i 2011.

Han bekreftet samtidig at det var i Fredrikstad at hans satiriske billedroman «Soft City» ble født.

Serien handler om en familie, bestående av mann, kone og barn som bor i Soft City, og de 269 tegningene i serien ble fullført i London på 70-tallet.

Den vant Sproingprisen for beste norske tegneserie, og solgte i over 10.000 eksemplarer.