NRK Meny
Normal

– Ingen av de store bygger i Sarpsborg

– Ingen av de store entreprenørene i Sarpsborg bygger i Sarpsborg lenger. Det er veldig sårt for en erkesarping, sier Terje Nicolaysen.

Terje Nicolaysen

– Et bygg ved politihuset ble bygd i åtte etasjer for ti år siden. Men etter det har det vært helt stopp i Sarpsborg på å bygge i høyden. Det må endres, sier Terje Nicolaysen, daglig leder i Frigaard eiendom.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Han kom med et solid innlegg for å tillate høyere bygg i sentrum på tirsdagens diskusjonsmøte om utviklingen i Sarpsborg sentrum.

Terje Nicolaysen har fortid som senterleder ved Storbyen kjøpesenter og daglig leder for fotballklubben Sarpsborg 08, og ingen skal være i tvil om patriotismen.

– Jeg er erkeblå og veldig glad i Sarpsborg, og jeg irriterer meg over at folk som kommer hit, ikke har noe sted å bo. Vi er nødt til å komme opp i høyden her i byen, sånn som i Fredrikstad og Moss, sa han.

– Vi må høyere enn fire etasjer

Nicolaysen er nå daglig leder i Frigaard Eiendom og mener at de store utbyggerne holder seg unna Sarpsborg fordi fortjenesten blir for dårlig når de ikke kan bygge høyere enn fire etasjer.

– Det blir ikke lønnsomt med dagens salgspriser. Vi er nødt til å få en etasje eller to til for at det skal bli lønnsomt. Vi vil helst bygge på hjemmebane, men når det er mer lønnsomt å bygge i andre byer, så blir det ikke bygging her. Da mister vi skatteinntekter, og vi mister velferd i byen vår, sa han.

Styrer utviklingen ti år framover

Over 60 personer var møtt fram til kommunens workshop på Sarpsborg scene.

Simonett Halvorsen-Lange

– Det er imponerende at så mange engasjerer seg i utviklingen av sentrum. Vi har aldri hatt et slikt oppmøte før, sier byarkitekt Simonett Halvorsen-Lange.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Kommunen er i ferd med å lage en ny sentrumsplan for de neste ti årene. Byarkitekt og saksbehandler for sentrumsplanen, Simonett Halvorsen-Lange, var imponert over oppmøtet.

– Jeg tolker det som at det er et stort engasjement. Byutvikling handler om debatt. Vi kommer aldri til å lande en plan hvor alle er enige. Det handler om å gi og ta og finne kompromisser. Da er det viktig å starte diskusjonen, sa hun.

– Må skje mer i østre bydel

– Jeg brenner for østre bydel og vil at Sarpsborg skal ta i bruk hele sentrum. I dag skal alt skje på torvet eller i bunnen av gågata, sa Lilly Håbu Fredriksen. Hun bor selv i østre bydel, driver butikk der og er medeier i en gård.

– Se til alle andre byer hvor de østre bydeler har ligget brakk. Nå er det der de spennende nisjebutikkene og kafeene kommer, fordi det er der de har råd til å etablere seg. Den utviklingen vil komme her også, fortsatte hun.

Arbeidsmøte Sarpsborg

Kultur, historie, næring og bomiljø var noen av temaene som ble diskutert på arbeidsmøtet om utviklingen av Sarpsborg sentrum.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Onsøy vant Golf NM

    Kvinnelaget til Onsøy Golfklubb vant NM i Golf 1. divisjon. NM ble arrangert på Onsøy Golfbane i helgen. På laget var Jannicke Flesland, Amalie Valle og Ning Kheawsalab. Det er Fredriksstad Blad som skriver dette. Men det er ikke sikkert at klubben har nok spillere til å delta i eliteserien.

  • Politiet hentet hund i varm bil

    Politiet måtte ta en hund ut av en varm bil i Moss i kveld. Hunden var i god form, men politiet får ikke kontakt med eieren. Nå er hunden overlatt til SOS Veghjelp.