NRK Meny
Normal

Tror årets epler slipper unna markangrep

Det er liten fare for at eplene blir angrepet av mark fra rognebærmøll i år, mener Bioforsk.

epler

I år ser det ut til at eplene slipper lettere unna mark, og blir friske og fine.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Hvor mye rognebær trærne bærer, påvirker hvor gode eplene blir. For når det ikke er nok rogn, tar det lille dyret rognebærmøll for seg eplene i stedet.

I fjor var det lite rognebær, og man fryktet at det skulle føre til mye mark i eplene.

I år ser det derimot bedre ut, mener Nina Trandem, som er forsker ved Bioforsk Plantehelse på Ås.

– I år regner vi med at det ikke blir noe angrep å snakke om, sier hun.

Foretrekker rogn

Rognebærmøll larve

Rognebærmøllen foretrekker rogn. Her er en larve.

Foto: Sverre Kobro / Bioforsk

Grunnen til at eplene slipper unna i år, er en lavere bestand av møll kombinert med en svak økning av antall blomsterklaser på rogn denne sommeren.

– Det er nok rogn til å ta seg av møllen, sier Trandem.

Rognebærmøll er en liten sommerfugl som lever i rogn. De foretrekker rogn, men angriper epler når de ikke er ledige bær.

– Når det er for lite bær på rogna, kan rognebærmøll angripe epler i stedet. I angrepet frukt lager larvene først et lite hull i skallet, hvor det etter hvert siver ut litt plantesaft som tørker til et hvitt pudder. Senere går larvene dypere inn i fruktkjøttet og lager lysebrune ganger.

Rognebærmøllskade

Slik ser er eple som er angrepet av rognebærmøll ut.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

Tror mange er fornøyde

Rognebærmøll

Slik ser en rognebærmøll ut.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

Rognebærmøllen kan ødelegge hele epleavlinger, så de ikke kan selges i butikk.

Det finnes heller ikke noen effektive sprøytemidler mot rognebærmøll som er tillatt brukt i privathager. Derfor tror Trandem at mange er glade for at der ser lyst ut for årets epler.

– Det er to grupper mennesker som er opptatt av rognebærmøll. Det er de som har epletrær i hagen og de som har som yrke å dyrke epler. Begge er nok fornøyde med at de slipper mange rognebærmøll i år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skoler får mobbekritikk

    I to mobbesaker som er meldt inn til fylkesmannen i Østfold, har ikke skolen gjort nok for å få slutt på mobbingen. Ifølge Utdanningsdirektoratet ble det meldt inn 24 mobbesaker fra skolene i Østfold i siste kvartal i fjor og de fleste er ennå under behandling.

  • Skal sjekke hus med trafikkstøy

    Omkring to tusen boliger i Østfold er utsatt for så mye trafikkstøy at Statens vegvesen må vurdere nærmere om noen av dem må støyisoleres. Det viser en kartlegging vegvesenet har gjort. Nesten alle disse boligene ligger i de fire største byene. Vegvesenet skal først luke ut åpenbare feil, sier sjefingeniør i vegavdelingen Østfold, Jan Antonsen.