Hopp til innhold

– Hvorfor hører ingen på oss?

Over hele Norge forbereder flere hundre barn seg på å holde tale på 17. mai. – Jeg håper folk tar seg i nakken og hører på meg, sier 12 år gamle Sondre Lyngmo.

Over hele Norge forbereder flere hundre barn seg på å holde tale på 17. mai. – Jeg håper folk tar seg i nakken og hører på meg, sier 12 år gamle Sondre Lyngmo.

Jeg synes det er respektløst. Vi har jobbet så mye med en tale, og skal holde den høyt, men så er det ingen som hører på den.

Sondre Lyngmo, 12 år

– Det er veldig mange barn som skal holde tale i hele Norge på 17. mai. Hvis ingen hører på talene, så er det respektløst, sier 12 år gamle Sondre Lyngmo fra Fredrikstad.

Sammen med Andrine Kristoffersen skal han holde tale for flere tusen mennesker på nasjonaldagen. Men de er litt nervøse for at ingen skal høre på hva de har å si.

– Mange foreldre har det travelt

Den samme følelsen sitter antakeligvis også flere av de andre barna med akkurat nå. De har skrevet talen sin selv, kanskje med hjelp av foreldrene. De har øvd i timevis, og gruet seg gjennom flere netter.

Per Willy Sola

Barneskolelærer Per Willy Sola har forståelse for at barna synes det er respektløst at folk er opptatt med andre ting når de holder tale.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

Per Willy Sola er læreren til de to 12-åringene. Han har sympati med barna som skal holde tale.

– Det blir ofte uro når talen blir holdt fra scenen. Det er mange foreldre som kommer og henter barna sine, og som har det travelt med å komme seg andre steder, sier han.

– Det er også mange som står og prater om andre ting når barna står på scenen og holder tale. Det er noen utfordringer knyttet til dette. Det er ofte snakk om barn på 11–12 år, og vi kan tenke oss selv hvordan det er å holde en tale for noen tusen mennesker. Det krever en del.

– Respektløst

Andrine Kristoffersen og Sondre Lyngmo

Sondre Lyngmo og Andrine Kristoffersen skal holde tale for flere tusen mennesker i Fredrikstad på 17. mai.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

Du har garantert opplevd det selv. Du vil kanskje innrømme at du selv er en av dem også, om enn noe motvillig.

Når barna står på scenen og holder 17. mai-tale har fingrene lett for å gli ned i lomma på jakt etter mobiltelefonen. Det ble veldig fristende med den pølsa som lå på grillen litt borti skolegården, eller du fikk plutselig øye på en gammel bekjent som det kunne være hyggelig å slå av en prat med.

Vi vet alle at når barna starter å snakke, så er vi voksne opptatt med helt andre ting.

– Jeg synes det er respektløst. Vi har jobbet så mye med en tale, og skal holde den høyt, men så er det ingen som hører på den. Det er respektløst. Jeg synes de voksne burde bry seg litt mer om talen, sier Sondre.

– De voksne blir opptatt av andre ting. Jeg vet ikke hvorfor, men de blir sittende og se på andre ting, legger han til.

Klar oppfordring

Rektorer og lærere NRK har snakket med kjenner seg igjen i problemet. Vi får blant annet høre historier om skoleansatte som har snakket med barna, og bedt dem om å si ifra til foreldrene sine om å være stille.

Tidligere kunne man gjerne skylde på dårlig høyttaleranlegg. Men nå har de aller fleste skoler og kommuner investert i utstyr som er mer enn bra nok.

I sin tale på 17. mai skal Sondre Lyngmo blant annet snakke om Grunnloven og de 112 eidsvollsmenn. Han skal også fortelle om Fredrikstads utvikling.

Han har en klar oppfordring til voksne over hele landet før 17. mai.

– Jeg synes man kunne gripe seg litt i nakkeskinnet og se på. Hvis folk står og hører på istedenfor å snakke om andre ting, så føler den som står på scenen seg litt bedre, sier han.

Sondre har i hvert fall tre stolte tilhengere når han holder tale på nasjonaldagen.

– Mamma, pappa og spesielt mormor er veldig stolte. Det er en morsom følelse at det er jeg som har fått jobben med å holde talen på 17. mai.