NRK Meny
Normal

– Hvis greia er at han blir provosert av å se to menn kysse på gata, da har vi ikke vist det nok

Scenekunstner Erik André Hvidsten fra Østfold er trist og forbannet etter massedrapet på homse-nattklubben «Pulse» i Orlando, Florida. Han skjønner godt at P3's Silje Nordnes reagerte med tårer på direkten i morges.

Erik André Hvidsten

– Nå var dette rettet mot homomiljøet, men det kunne ha vært rettet mot hvem som helst, sier Erik André Hvidsten.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

42 år gamle Hvidsten har spilt og sunget i show, teaterforestillinger og musikaler på scener over hele Norden og mer de siste årene. Til helga fronter han St. Hans-feiringen av Roald Amundsen på Hvidsten gård.

Men det var ikke dét han ville snakke om i NRK Østfolds ettermiddagssending i dag.

– En slik episode setter griller i hodet på oss. Det gjør oss forbanna og lei oss. Samtidig må jeg jo si at dette er gjort av en gal, gal mann, som står for ren ondskap.

En av de som ble sjokkert av det største massedrapet i nyere amerikansk historie var programleder Silje nordnes i P3 Morgen. Hun måtte ta det opp i sendingen, og håpet at ikke følelsene skulle ta for mye overhånd.

Slik gikk det ikke:

Nordnes sa blant annet at slike hendelser får henne til å tenke om det ikke hadde vært bedre å ikke være "anderledes". Det kan Erik André Hvidsten kjenne seg igjen i.

– Ja. I dagliglivet holder vi hele tiden oppe en maske. Vi er ekstremt heldige i Norden og spesielt i Norge spesielt i dag. Men når slike ting skjer, så kommer alltid den utgangsfølelsen opp. Følelsen fra den gangen jeg skjønte at jeg var homofil. Den gangen jeg tenkte «kan jeg elske en annen mann?».

– Hvordan møter du det?

– Jeg møter det oftest med å fortelle om at kjærligheten er det aller viktigste. Jeg har diskutert dette med prester og en biskop, jeg har diskutert det med vanlige folk.

Jeg er født i en veldig inkluderende familie, som hele tiden har støttet meg og det jeg står for. Men det er veldig mange som ikke har den støtten rundt seg, som ikke føler at de er verdt det samme som andre.

Erik André Hvidsten, scenekunstner

Ut og kline, alle menn og kvinner

Hvidsten sier han har vært ekstremt heldig, for han har ikke selv møtt fordommer mot sin legning. Han giftet seg i 2013, og fikk forbønn i kirken. Paret har i dag barn, og ikke da heller fikk han negative reaksjoner. Han tror at folk i Norge begynner å bli ganske opplyste om homofilt samliv og kjærlighet.

Erik André Hvidsten

– Det gjør utrolig vondt når man møter folk som har fordommer. Folk som hater min kjærlighet. Og noe som dette er langt over min evne til å begripe det, sier Erik André Hvidsten til NRK.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Men det Omar Mateen gjorde på nattklubben i Florida gjør Erik André Hvidsten forbannet.

– Hvis greia er at han blir provosert av å se to menn kysse på gata, da har vi ikke vist det nok, tenker jeg.

– Da blir jeg så sint at jeg har lyst til å gå ut og kline på gata. Og da mener jeg alle. Damer og menn, forskjellige religioner. Alle skal vise at kjærlighet er fint!

Til helga starter festivalen Oslo Pride.

Hvidsten har ikke vært med på den på mange år, men nå blir festivalen ekstra viktig, mener han.

– Folk som har sett festivalen har kanskje tenkt« hvorfor feirer de seg selv?». Men jeg tror at alt dette vil påvirke festivalen positivt, til slutt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjørte tilbake til Sverige

    Svensk politi ble varslet etter at en bilist stakk fra tollerne på Svinesund og kjørte tilbake til Sverige. Politiet oppdaget bilen ved Strømstad. Tollerne fant 606 liter øl i bilen. Skiltene var stjålet. Den polske bilføreren (37) ble arrestert av svensk politi.

    Beslag av alkohol
    Foto: Tolletaten
  • Mats Fredriksen til Elverum

    Mads Fredriksen er i dag ansatt som ny daglig leder i Elverum Håndball. Fredriksen har de to siste årene vært daglig leder i Halden Topphåndball. 29-åringen sier han ikke kunne la muligheten gå fra seg da han fikk jobbtilbud i Norges beste håndballklubb.