NRK Meny
Normal

– Husk blåskjellvarselet i sommer

Lite er så sommeridyllisk som å fange og lage sine egne blåskjell i kveldsolen. Men med idyllen kan også følge uheldigheter.

Sommerstemning

Selvplukkede blåskjell er sommertradisjon og idyll langs hele norskekysten. Men farlige alger kan stikke kjepper i hjulene.

Foto: Camilla Næss / NRK

Ytterst på moloen i Engelsviken i Fredrikstad, helt nederst på den ytterste kampesteinen står Johanne Pedersen. I den friske pålandsvinden som gjør bølgetoppene hvite bøyer hun seg ned for å hente opp det hun kaller en blåskjellpakning.

Johanne Pedersen er nemlig førsteinspektør hos mattilsynet og har ansvaret for at den blåskjellen vi plukker om sommeren er trygg. I hvert fall om vi følger blåskjellvarselet.

På jakt etter gode blåskjelloppskrifter? Her har du et knippe!

Kan være giftige

For det er ikke bare å plukke blåskjell langs vannkanten og hive dem i gryta med en god hvitvin, litt smør og et par never sjalottløk. De saftige sommerproteinene kan nemlig være giftige om man ikke følger med, forteller Pedersen.

– Det er ikke noe fast system vi kan følge for å vite om blåskjellene er trygge å spise eller ikke. Det avhenger i stor grad av vannstrømninger, vanntemperatur og mange flere variabler som vi må ta hensyn til.

For det som kan gjøre blåskjellene giftige er nemlig algen de små skalldyrene får i seg. Og algene er på mange måter litt som en ubesluttsom førsteårsstudent på jakt etter en fest. De drar den veien vinden blåser. Og vannet strømmer.

blåskjell

Førsteinspektør i Mattilsynet Johanne Pedersen sjekker jevnlig om blåskjellene er trygge å spise.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

– Så det eneste vi kan gjøre er rett og slett å teste dem. Derfor har vi klargjort pakker med blåskjell som vi lar ligge i vannkanten så vi alltid vet at de er lett tilgjengelige. Disse sender vi, hver fjerde uke helt frem til oktober, til veterinærhøgskolen.

LES OGSÅ: Velsmakende invasjon i strandlinja

Trygt frem til fredag

I tillegg til prøver av selve skjellene gjør mattilsynet prøver av vannet hver eneste uke. I vannet kan de nemlig se oppblomstring av alger, som igjen gir en indikasjon på om blåskjellene er giftige i fremtiden.

– Men er det sånn at du fraråder folk å plukke blåskjellene selv?

– Nei, på ingen måte. Det å plukke blåskjell er jo en veldig populær sommeraktivitet for mange. I tillegg skal vi verne om den tradisjonen det er å plukke sin egen mat selv. Så lenge man sjekker blåskjellvarselet er det bare å slå seg løs, avslutter Pedersen.

Og har du plukket blåskjell i dag og lurer på om de er trygge kan du selv sjekke her. Varselet som ligger ute viser at ved stort sett de fleste målestasjonene i vest- øst- og sør-Norge er skjellene trygge å få i seg. Men nordover fra midt-Norge bør man være forsiktig. I hvert fall frem til fredag, skal vi tro Pedersens egen nettside.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Østfoldbanen er stengt

    NSB melder at Østfoldbanen er stengt for togtrafikk mellom Rygge og Moss på grunn av problemer med strømtilførselen. Det blir satt opp busser og taxier for de reisende.

    Østfoldbanen stengt
    Foto: Odd Skjerdal/NRK
  • Halden-kvinne løslatt

    Halden-kvinnen som i vinter møtte opp hos politiet og tilsto et drap, er nå løslatt. Politiet ba i dag om fire nye uker med varetektsfengsling av Halden-kvinnen. De begrunnet fengslingen med hensyn til allmennheten. Men retten var ikke enig, og valgte å løslate kvinnen.