– Husk blåskjellvarselet i sommer

Lite er så sommeridyllisk som å fange og lage sine egne blåskjell i kveldsolen. Men med idyllen kan også følge uheldigheter.

Sommerstemning

Selvplukkede blåskjell er sommertradisjon og idyll langs hele norskekysten. Men farlige alger kan stikke kjepper i hjulene.

Foto: Camilla Næss / NRK

Ytterst på moloen i Engelsviken i Fredrikstad, helt nederst på den ytterste kampesteinen står Johanne Pedersen. I den friske pålandsvinden som gjør bølgetoppene hvite bøyer hun seg ned for å hente opp det hun kaller en blåskjellpakning.

Johanne Pedersen er nemlig førsteinspektør hos mattilsynet og har ansvaret for at den blåskjellen vi plukker om sommeren er trygg. I hvert fall om vi følger blåskjellvarselet.

På jakt etter gode blåskjelloppskrifter? Her har du et knippe!

Kan være giftige

For det er ikke bare å plukke blåskjell langs vannkanten og hive dem i gryta med en god hvitvin, litt smør og et par never sjalottløk. De saftige sommerproteinene kan nemlig være giftige om man ikke følger med, forteller Pedersen.

– Det er ikke noe fast system vi kan følge for å vite om blåskjellene er trygge å spise eller ikke. Det avhenger i stor grad av vannstrømninger, vanntemperatur og mange flere variabler som vi må ta hensyn til.

For det som kan gjøre blåskjellene giftige er nemlig algen de små skalldyrene får i seg. Og algene er på mange måter litt som en ubesluttsom førsteårsstudent på jakt etter en fest. De drar den veien vinden blåser. Og vannet strømmer.

blåskjell

Førsteinspektør i Mattilsynet Johanne Pedersen sjekker jevnlig om blåskjellene er trygge å spise.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

– Så det eneste vi kan gjøre er rett og slett å teste dem. Derfor har vi klargjort pakker med blåskjell som vi lar ligge i vannkanten så vi alltid vet at de er lett tilgjengelige. Disse sender vi, hver fjerde uke helt frem til oktober, til veterinærhøgskolen.

LES OGSÅ: Velsmakende invasjon i strandlinja

Trygt frem til fredag

I tillegg til prøver av selve skjellene gjør mattilsynet prøver av vannet hver eneste uke. I vannet kan de nemlig se oppblomstring av alger, som igjen gir en indikasjon på om blåskjellene er giftige i fremtiden.

– Men er det sånn at du fraråder folk å plukke blåskjellene selv?

– Nei, på ingen måte. Det å plukke blåskjell er jo en veldig populær sommeraktivitet for mange. I tillegg skal vi verne om den tradisjonen det er å plukke sin egen mat selv. Så lenge man sjekker blåskjellvarselet er det bare å slå seg løs, avslutter Pedersen.

Og har du plukket blåskjell i dag og lurer på om de er trygge kan du selv sjekke her. Varselet som ligger ute viser at ved stort sett de fleste målestasjonene i vest- øst- og sør-Norge er skjellene trygge å få i seg. Men nordover fra midt-Norge bør man være forsiktig. I hvert fall frem til fredag, skal vi tro Pedersens egen nettside.