Hopp til innhold

– Hønsekjøtt egner seg best som mat

Eggbonde Runar Sørli har 7500 høner som blir brukt til lim og sement når de er ferdig med å produsere egg. Nå jobber han for at kjøttet kan bli brukt som mat i stedet.

Runar Sørli

Eggbonde, Runar Sørli, synes det er synd at hønene blir brukt som lim og sement når de er ferdig med å produsere egg.

Foto: NRK

Hønene på gården har blitt brukt til noe helt annet enn kjøttproduksjon, ifølge eggbonde Runar Sørli.

– Før slaktet jeg hønene og solgte dem, men det får jeg ikke gjort lenger. Nå blir de først gasset i hjel, også blir de brukt til lim og sement. Det synes jeg er feil.

Nå vil eggbonden at de 7500 hønene skal bli brukt til mat, og han vil ta opp konkurransen med kylling.

– Hønsekjøtt har en litt annen tekstur og tyggemotstand enn kyllingkjøtt, påpeker han.

– Feil i systemet

I dag var landbruksministeren på besøk i Østfold. Sørli viste ministeren rundt på gården og benyttet anledningen til å legge frem problemstillingen.

– Det er noe feil i systemet. Jeg tror de fleste nordmenn synes hønsekjøtt er et godt produkt. Det blir brukt i all slags mat, mener han.

minister + bonde

Landbruksminister, John Georg Dale(fra venstre), mener at høner bør brukes til å produsere matvarer.

Foto: NRK

Landbruksminister, John Georg Dale, er enig med Sørli.

Dale mener hønene bør kunne benyttes i matproduksjon når de er ferdig med å produsere egg.

– Det er enklere å selge lam i Norge enn å selge sau, og det er enklere å selge kylling enn å selge høne, men det betyr ikke at produktet er noe dårligere av den grunn. Og derfor håper jeg at det blir mulig å bruke høner til å produsere matvarer i tiden fremover, svarer ministeren til bonden.