– Ho slo meg med fremklauvene, skikkelig

Kari Anne Lier Hansen var ute på tur med sine to hunder, som hun gjør hver dag, da hun ble angrepet av en elgku i Kalnesskogen. Turen endte med besøk på legevakta.

Elgangrep Kalnes

Kari Anne Lier Hansen tok bilder av skadene sine etter elgkuas fulltreffer.

Foto: Privat

– Jeg har truffet den elgkua veldig mange ganger, og det har gått bra hver gang, forteller Sarpsborgkvinnen Kari Anne Lier Hansen til NRK.

Fredag kveld var hun ute og gikk tur med hundene sine i Kalnesskogen. En tur hun går hver eneste dag med golden retrieveren og labradoren sin, begge bikkjene var i bånd.

– Mens vi gikk så jeg plutselig at den ene hunden reagerte på et eller annet, så jeg stoppet så den skulle roe seg ned. Da ser jeg plutselig at elgkua er bare et par tre meter til siden bak meg. Jeg hører hun blåser i nesa og at hun ikke er så veldig glad for å se meg.

Blodig angrep

– Ho kom mot meg og jeg slapp hundene som begge var smarte nok til å løpe vekk.

Selv ryggen hun bakover, vekk fra elgkua.

– Om jeg datt fordi hun traff meg eller fordi jeg snublet mens jeg rygget, vet jeg ikke. Men jeg lå på bakken og ho slo meg med fremklauvene, skikkelig.

Hun bor selv ved begynnelsen av skogen, men kunne ikke gå raskeste vei hjem. Der stod nemlig elgkua i veien. På omveien fant hun hundene som sto og ventet på den blodige eieren sin.

– Når jeg kom hjem og fikk vasket vekk alt blodet så jeg at jeg måtte ta en tur på legevakta.

Lier Hansen kom seg til legevakta hvor resultatet etter kampen i skogen ble fem sting i panna og noen store kuler i bakhodet, pluss et svært blåmerke på låret. På legevakta fortalte hun om elgangrepet til leger og sykepleiere.

– Skal jeg være ærlig så er jeg ikke sikker på at de trodde på meg på legevakta. Det føltes litt sånn at de sa "Okeeei, det var elg ja?", småler hun.

– Det virket ikke som om alle trodde meg.

Redd for Kalnesskogen

– Nå er jeg redd. Jeg vet ikke om jeg vil gå i den skogen noe mer.

Den tøffe dama er likevel ikke redd for å ta med hundene ut blant trærne andre steder.

– Jeg er ikke redd for å treffe elg i skogen noe annet sted, det tror jeg ikke er noe farlig. Men den elgen oppi her, den har jeg blitt redd for.

Hvor hun skal gå tur i fremtiden vet hun ikke. Etter angrepet tok hun kontakt med politiet som igjen kontaktet viltnemnda.

– Det er første gang jeg hører om denne elgkua, forteller Tor Pinås i Viltnemda i Sarpsborg.

Han kontaktet noen andre som kjente i Kalnesskogen som aldri tidligere har opplevd at elgkua der har vært aggressiv, bare at hun har vært veldig tam.

– Hva som har utløst angrepet er umulig for meg å si, men at hunder kan provosere elgen er det ikke tvil om, sier Pinås uten at han vil si noe om dette angrepet konkret.

– Elgkua er innestengt i Visterområdet på grunn av viltgjerdet ved E6. Manglende faunakrysning ved Kalnes gjør at elgen ikke får krysset motorveien og blir vant til folk.

Pinas håper folk vil holde seg litt unna området de neste dagene. Om noen skulle oppleve det samme så må viltnemnda få beskjed.

– For fem, seks år siden hadde vi en elg i lysløypa i Sarpsborg som angrep folk over en toårsperiode. Den ble så tam at den ikke brydde seg om folk, husker Pinås.

Lysløype elgen endte med å bli skutt, hva som blir skjebnen til elgkua i Kalnesskogen er foreløpig uvisst.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • E6 åpnet etter bilbrann

    E6 er åpen for trafikk over Sandesundbrua i Sarpsborg etter bilbrannen, men det er fortsatt lange bilkøer.

  • Bibrannen er slukket

    Brannvesenet melder at bilbrannen på E6 i Sarpsborg er slukket. Politiet og bilberger er på stedet.