– Hjertet er til venstre, blindtarmen til høyre

Ordspillene sitter løst under KrFs fylkesmøte i Østfold. Nestleder Olaug Bollestad avrundet med å si at veivalget må ligge "på rett side av den gule stripa".

Krf Østfolds møte på Jeløy

Fylkespartiet til KrF i Østfold tar i kveld stilling til om de støtter en regjering med Ap eller den mer Erna Solberg.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Vi driver familieterapi for åpen scene, og det er modig å gjøre, det skal Hareide ha ros for, selv om jeg ikke er enig i tidspunktet, sier Helge Pettersen, leder av Hobøl KrF med medlemskap siden 1976.

På det siste fylkesmøtet i KrF, på Frelsesarmeens ressurssenter på Jeløya, er det omtrent annenhver taler som støtter at partiet bør gå til høyre og til venstre i norsk politikk.

Noen steinkast unna var det at regjeringspartiene og Venstre fant sammen for noen måneder siden, på Hotell Jeløy Radio.

Helge Pettersen i Hobøl Krf

Leder av Hobøl KrF, Helge Pettersen, mener mye kan skje på veien fram mot landsmøtet på Gardermoen på fredag.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Helge Pettersen tror ikke siste ord er sagt, selv om det nå ligger an til at et flertall støtter Erna Solberg blågrønne regjering.

– Vi er et demokratisk parti, ting kan endre seg og skje helt fram til fredag som kan få noen til å endre standpunkt, tross at de flagget ståsted i fylkesmøtene, tror han.

Urolig for Støre og SV

Partileder Knut Arild Hareide landet nylig på at sentrumspartiet KrF bør gå i allianse med Arbeiderpartiet, og søke regjeringsmakt der.

Knut Arild Hareide på Jeløya

Partileder Knut Arild Hareide appellerte sterkt til det siste av fylkespartiene som tirsdag kveld er samlet for å velge delegater til landsmøtet på fredag.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

På talerstolen står Kjell Arvid Austegard fra Våler KrF.

– Jeg er glad i partiet og samfunnet, og er skikkelig urolig for tendensen på venstresiden, de har et så gjennomført rødt tankegods, og der er det ikke gode vekstvilkår for de kristne verdiene, sier han med overbevisning.

Kristine Lunde Sanchez i Halden KrF avfeier uroen i et dyptfølt innlegget rett etter.

– Det blir ikke noen kommuniststat eller diktatur med Ap, jeg er mer redd for privatiseringsstaten, Høyre lar de rike styre barnevern og helse. De stjeler! Staten må ha styringen.

Krfs kommunestyremedlem i Moss, Hallvard Sand, er tydelig.

Frode Granerud fra Hvaler

Frode Granerud fra Hvaler minnet om at hjertet ligger på venstre side, og signaliserte tydelig hvor han står i valget mellom Støre og Solberg.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Retningsvalget er lansert i en bok, uten å ta med partiet, det er svært uryddig. Jeg forsvarte ikke Erna for å kaste henne et år etter. Retningen skal velges i valg og ikke et årsmøte i KrF, sier Sand.

– Husk at hjertet ligger til venstre, og blindtarmen til høyre, sier Frode Granerud fra Hvaler.

– Ikke tid for eksperiment

Forsamlingen på Jeløya er godt voksen, men Andres Vilagra i KrFU sier at det ikke er lurt å teste ut nye løsninger nå.

– Tiden er ikke inne for eksperimentering eller linjeskifte. De fleste av våre velgere tilhører ikke-sosialistisk side. Vi må søke trygg havn hos Erna, sier han.

Mot slutten av møtet tirsdag kveld skal de siste delegatene til Krfs landsmøte, der regjeringens skjebne kan bli avgjort, velges.

Leder av KrF i Østfold, Brynjar Høidebraaten, har en klar oppfordring.

Fylkesleder i Krf i Østfold, Brynjar Høidebraaten

-Vær lojale, er fylkeslederens oppfordring til de delegatene som sendes til landsmøtet fra Østfold.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Jeg må legge tungt på forsamlingen, at de som blir valgt til delegater anmodes om at de er lojale mot det retningsvalget de blir valgt på når de stemmer på landsmøtet, sier Brynjar Høidebraaten.