NRK Meny

– Historien til husene er det som gjør det spennende

Lars Ole Klavestad har skrevet et drøye fem hundre siders verk om arkitekturen i Fredrikstad, den første planlagte byen i landet.

Lars Ole Klavestad har skrevet et drøye fem hundre siders verk om arkitekturen i Fredrikstad, den første planlagte byen i landet, og har lært utallige bygg å kjenne.

Lars Ole Klavestad har skrevet bok om bygningene i Fredrikstad. Se unike bilder av byen her.

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Lars Ole Klavestad er spesielt glad i byen sin. Han har skrevet bok om arkitekturen i Fredrikstad, den første planlagte byen i landet. På den måten har han lært utallige bygg å kjenne.

Lars Ole Klavestad

Lars Ole Klavestad er spesielt glad i byen Fredrikstad.

Foto: NRK

– Sarpsborg ble flyttet hit i 1567. Det var første gang man hadde mulighet til å planlegge en by i Norge, sier Klavestad.

Han mener at omgivelsene gjør noe med oss. Nå har han skrevet bok om dem.

– Jeg er nok veldig nysgjerrig som person. Det å komme inn, se tegninger, bygninger og la meg engasjere har gjort meg til en detektiv nærmest.

Fredrikstad

Fredrikstad er den første byen som var planlagt.

Foto: Tor-René Stryger / NRK

Klavestad forteller om arkitektene og historiene rundt gamle og nye bygg som har gjort byen til det den er i dag.

– Historien som alle husene forteller gjør at det er spennende å bevege seg rundt og man føler en tidsdybde.

Ti år har han brukt på å samle historien om Fredrikstads bygninger. Klavestad har et stort ønske om å verne, men også utvikle byen side om side.

– Arkitektur er veldig viktig. Bygningene, fasadene, plassene, alt har en betydning for at vi skal trives som mennesker og bo og leve i Fredrikstad, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skal fjerne TT-kort

    Ventelistene for å få tilskudd til drosje for funksjonshemmede, såkalte TT-kort, skal fjernes. I dag står knapt 400 personer, som innfrir kravene til å få støtte, på venteliste. Fylkestinget har nå vedtatt å sette av 1,5 millioner kroner fra og med neste år for å løse dette. Det forteller nestleder i samferdselskomiteen, Cecilie Agnalt.