Normal

– Her lå gudenes Valhall

Historiker mener at vikingene hadde østfoldingenes slåssing og drikking i bakhodet når de tenkte seg Valhall.

Valhall var gudenes storstue, og er et velkjent fenomen fra norrøn mytologi. Men at Valhall kanskje lå i Sarpsborg er det ikke så mange som vet.

– Før lå den en stor gård her. Det var en av hovedgårdene i Østfold, Valaskjold, forteller historiker Edvard Mogstad.

Det er ikke et hvilket som helst område han befinner seg i, men nemlig selveste Valhall, skal vi tro det Mogstad forteller.

– Hvis Valhall var et fysisk sted, så var det her. Og det var det også Snorre tenkte på når han sier at mistelteinen vokste vest for Valhall. Det er på Jeløy og Onsøy som ligger vest her for Valaskjold.

Valhall var gudenes storstue, og er et velkjent fenomen fra norrøn mytologi. Hit var det stedet krigerne kom til etter at de døde i kamp.

– Da slåss de hver eneste dag, men var like friske om kvelden igjen. Da kunne de feste og drikke av en gris som alltid ble like her dagen etter, sier Mogstad.

Hjemstedet til æsene

Vikingtiden

Historiker mener gudene Tor og Odin holdt til i Sarpsborg.

Foto: Keilen, Berit / NTB Scanpix

Kanskje er det heller ikke helt tilfeldig at Valhall lå nettopp her i Sarpsborg.

– I indoeuropeiske religioner kommer krigere til himmelen etter sin død. Men de holdt ikke på på denne måten med å slåss og drikke hver eneste kveld, sier Mogstad.

– Det er kanskje nok et tegn på at vikingene hadde østfoldingene i bakhodet når de tenkte seg Valhall. Kanskje det var noe slik de gamle sarpingene oppførte seg i sagatiden.

Mogstad mener det er flere tegn på at Valhall lå akkurat her.

– Nedre Østfold var hjemsted til æsene. Du har tjukt av gamle gudenavn her i nedre Østfold, for eksempel Ullerøy, Odinsøy, Torsbekkdalen og Torsnes.

Og Mostad føler seg ganske sikker på at han har funnet riktig sted.

– Helt sikker kan man ikke være, men det er ikke tilfeldig at stedet oppstår i nabovers i grimnesmål.

(Teksten fortsetter under bildet.)

Historiker Edvard Mogstad

Historiker Edvard Mogstad mener at de norrøne gudenes hjem lå i Østfold.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Hjalp til fotballseier

Historikeren tror heller ikke det er en tilfeldighet at Sarpsborg tapte så få hjemmekamper før i tiden.

Dan-Atle Grønn og Truls Andersen

Sarpsborg 08-supportere Dan-Atle Grønn og Truls Andersen har vanskelig for å tro at Odin har hjulpet laget til hjemmeseier.

Foto: Morten Ruud / NRK

– Grunnen til at Sarpsborg vant så mye hjemmekamper i gamle dager var at hjemmebanen deres står på Valhall. Da visste de rett og slett at her kunne de ikke tape, sier Mogstad.

– Men nå har de jo så mange importerte spillere, så de har ikke den tradisjonen i bakhodet. Så nå har de lettere for å tape hjemmekamper. Dessverre, legger han til.

Men supporterne er ikke like sikre.

– Nei, det har jeg vanskelig for å tro. Jeg tror ikke det har noe med det å gjøre, sier Dan-Atle Grønn.

Men høres det sannsynlig ut at Odin har bodd her?

– Hvis det kan hjelpe til at Sarpsborg 08 til å vinne flere kamper, så kan vi jo si at han har bodd her. Og så kan vi prøve å vinne flere kamper. Hvis du kan gå ned i garderoben og fortelle det til spillerne er det greit det, sier en lattermild Truls Andersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elev dømt for vold mot lærer

    En kvinnelig, tidligere elev ved Malakoff videregående skole er i Moss tingrett dømt til seks måneder i fengsel og til å betale 50.000 kroner i oppreisningserstatning. Den mannlige læreren ble påført fem brudd i ansiktet, ble operert ved Ullevål sykehus og var sykmeldt i en måned etter voldsepisoden i fjor høst, skriver Moss Avis.