NRK Meny
Normal

– Nå får man hjelp uten at «alle» vet det

I dag åpner det nye helsehuset i Fredrikstad som skal ha nesten en halv million besøkende i året.

Trond Delebekk

Trond Delbekk, administrerende direktør i Værste, har stor tro på et nytt helsehus. I dag åpner landets første i Fredrikstad.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

I dag åpner det nye helsehuset i Fredrikstad som landets første i sitt slag. Det har administrerende direktør i Værste, store forhåpninger til.

Rund en halv million mennesker er forventet å besøke helsehuset hvert eneste år og det har prislapp på nesten en halv milliard kroner.

Hit kan alle komme med sine utfordringer og bli inkludert på et sted.

Trond Delbekk

– Et viktig hus

Helsehuset bygges som et ledd i den nye samhandlingsreformen og skal gjøre det enklere for kommunen å yte helsehjelp til innbyggerne, spesielt etter at sykehuset i Fredrikstad legges ned og Kalnes blir den nye beliggenheten for Østfold-sykehuset.

Helsehuset i Fredrikstad er et samarbeidsprosjekt mellom Totalprosjekt AS som konsepteier og Værste AS som tiltakshaver.

– Jeg tror helsehuset kommer til å ha to viktige samfunnsmessige betydninger. Det ene er at det blir et viktig hus for innbyggerne, det andre er betydningen når 3800 arbeidsplasser blir borte og sykehuset flyttes til Kalnes.

Men Delbekk tror også huset vil ha en helt spesiell betydning når det gjelder det han omtaler som stigmatisering i dagens organisering som det nå blir slutt på fra i dag.

– Det blir et hus for alle i Fredrikstad. Det vil si at man blir anonymisert. Man kan få hjelp uten at «alle» vet det. Helsehuset er et sted hvor man kan komme for overgrep, psykiske lidelser, et sted for rusavhengige, forklarer han.

– Alle inkludert

Før har overgrepsmottak, hjelp for rusavhengige og for psykiske lidelser, vært lokalisert på steder hvor det har vært lettere å bli knyttet til hva man trenger hjelp for, slik blir det ikke nå, understreker Delbekk.

– Vi får et sted som trekker alle.

Hvor viktig tror du en slik anonymisering er?

– Den er kjempeviktig, her kan alle komme med sine utfordringer og bli inkludert på et sted.

Han understreker at det er en gledens dag når helsehuset åpner dørene på torsdag.

– Vi gleder oss stort. Dette har vi jobbet med siden 2009, og 22.000 kvadratmeter venter på å ta imot innbyggerne, avslutter han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Promillekontroll på Gressvik

    Søndag formiddag gjennomført politiet promillekontroll av 30 bilførere på gressvik i Fredrikstad. Ingen kjørte i påvirket tilstand.

  • Brann i fyrkjele

    Rakkestad brannvesen rykker ut på kontroll av branntilfelle i en fyrkjele, melder Alarmbrann øst på Twitter.