NRK Meny
Normal

– Helt på trynet at Peterson slipper unna

Norges Miljøvernforbund reagerer kraftig på at Peterson i Moss får dispensasjon fra nye utslippsgrenser til Mossesundet.

Peterson i Moss

Peterson har ifølge Klif kuttet kraftig i utslippene de siste årene, noe som er en av årsakene til at de nå slipper unna de nye utslippsgrensene.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Før første november var grensen for utslipp til Mossesundet 16 tonn organisk avfall per døgn. Dette ønsket Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) å halvere fra 1. november.

– Altfor kostbart å rense

Peterson søkte om å slippe unna med en reduksjon fra 16 til 11 tonn organisk avfall per døgn, og det har de nå fått invilget.

Utslippene av organisk avfall fra Peterson har vært store opp gjennom årene. De siste årene har imidlertid papirprodusentet greid å redusere disse utslippene betydelig.

Seksjonssjef Siri Sorteberg i Klima og forurensingsdirektoratet (Klif) sier det er én av årsakene til at de innvilger bedriftens søknad om å få slippe ut 11 istedet for den nye grensen på åtte tonn organisk avfall i døgnet:

– Petersons utslipp har blitt redusert kraftig de siste årene og miljøforholdene i Mossesundet og ytre Oslofjord har blitt bedre, sier Sorteberg til NRK.no.

At bedriften også hadde vært nødt til å ta i bruk et renseanlegg til over hundre millioner kroner for å klare åtte tonns-grensa, spiller også inn.

– Kostnadene er store i forhold til effekten det ville ha gitt. Det er den andre grunnen til at vi innvilger dispensasjonssøknaden, forteller Sorteberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kurt Oddekalv

Norges Miljøvernforbunds Kurt Oddekalvreagerer kraftig på at Peterson i Moss får dispensasjon fra nye utslippsgrenser til Mossesundet.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Løper motpartens ærend

Miljøverner Kurt Oddekalv reagerer kraftig på at Peterson i Moss slipper unna de nye utslippsgrensene.

– Klif løper motpartens ærend i denne saken. Jeg mener det er helt på trynet, sier Oddekalv til NRK.no.

Som kjent har Peterson alvorlige økonomiske problemer. Men Oddekalv mener dette ikke rettferdiggjør utslippene av organisk avfall, som igjen kan skade miljøet i Mossesundet og ytre Oslofjord.

– Disse stoffene er tungt nedbrytbare. Det er rett og slett generell forsøpling som burde vært ryddet opp i for lenge siden. Peterson har jo ikke alltid hatt dårlig økonomi. Men da det går bra, er folk mer opptatt av plassere pengene sine, enn å rydde opp, sier Oddekalv.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.