NRK Meny
Normal

– Helsehjelpen som ble gitt var uforsvarlig

En fastlege i Østfold får sterk kritikk for ikke å ha henvist en pasient til sykehus. Pasienten fikk senere konstatert kreft med spredning.

Stetoskop

Illustrasjonsbilde

Foto: Hasse Söderström / NRK

Pasienten var tidligere behandlet og friskmeldt for kreft, men oppsøkte sin fastlege gjentatte ganger på grunn av vedvarende sterke smerter.

Statens Helsetilsyn mener fastlegens manglende innleggelse av pasienten var uforsvarlig, og har gitt ham en advarsel.

– Vi har kommet fram til at helsehjelpen som ble gitt var uforsvarlig og såpass alvorlig at vi syntes det var nødvendig med en reaksjon, sier fungerende avdelingsdirektør Anne Myhr.

Kreft med spredning

Pasienten var på en rekke konsultasjoner med fastlegen, men kvinnen ble bare gitt smertestillende medisiner, ikke henvist til sykehus. Helsetilsynet slår fast at legen ved en rekke anledninger burde henvist pasienten til et sykehus og spesialhelsetjenesten.

– Pasienten har ikke fått den hjelpen hun skulle hatt. Dette ser vi alvorlig på, det er fastlegens jobb å henvise en pasient videre til spesialhelsetjenesten, sier Myhr.

Først da pasienten fikk møte en vikar for sin fastlege, ble hun innalgt på Sykehuset Østfold. Da fikk hun konstatert kreft med spredning til skjelettet. Pasienten døde ett år senere som følge av sykdommen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Minnefondet vokser raskt

  Så langt er det kommet inn over 400.000 kroner til Vibeke Skofteruds minnefond. – Familien er helt målløse over hvor mye penger som har kommet inn, sier familiens talsperson Pål Tømmerhoel til Smaalenenes Avis. Fondet ble opprettet etter at skistjernen Vibeke Skofterud omkom i en vannskuterulykke ved Arendal i sommer.

  Mesternes mester
  Foto: Roy Darvik
 • 40 prosent flere oppdrag

  Redningsselskapet har hatt rekordmange oppdrag i Oslofjorden i sommer. Ifølge Redningsselskapets egen statistikk økte antall oppdrag i landet med 17 prosent. I Østfold, Vestfold og Telemark økte antall oppdrag med nesten 40 prosent. Skipper Svein Åge Olsen på «RS Horn Rescue» i Hvaler sier han ikke kjenner statistikken, men det har helt klart vært mer å gjøre i sommer.

  Horn Rescue hjelper seilbåt
  Foto: Redningsselskapet