NRK Meny
Normal

– Har tatt for lang tid å påvise turberkulose

Sykehuset Østfold oppbemanner på laboratoriet for at asylsøkere skal slippe å sitte lenge i isolat mens de venter på svar på tuberkuloseprøver.

MIKOBIOLOGISK LAB SVINEINFLUENSA

Sykehuset Østfold oppbemanner på laboratoriet for at asylsøkere skal få raskere svar på tuberkuloseprøver (illustrasjonsbilde).

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Ventetiden for asylsøkere med røntgenfunn av tuberkulose skal ned i Østfold.

I fjor ble 53 personer behandlet for tuberkulose i Østfold, men langt flere ble satt i isolasjon mens de venter på svar på om det er syke.

Isolert over lang tid

I dag tas prøver på Ullevål, men nå skal flere av prøvene analyseres på Sykehuset Østfold, som bemanner opp på senter for laboratoriemedisin.

Målet er å avkrefte eller bekrefte smitte, forteller tuberkulosekoordinator i Østfold, Anne Lise Dahlbo.

– Problemet er at disse personene blir isolert over lang tid i påvente av at vi får tatt de rette undersøkelsene.

Alle som kommer til landet og søker asyl blir sjekket for tegn på tuberkulose.

Ved Kasper transittmottak i Våler tar de imot asylsøkere som har påvist røntgenfunn av sykdommen.

Har tatt for lang tid

Kasper Asylmottak

Kasper asylmottak i Våler tar imot asylsøkere som venter på svar om de er smittet.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Men å påvise eller avkrefte at det er snakk om smitte av den alvorlige sykdommen har til tider tatt lang tid.

– Vi har et inntrykk av at det har tatt for lang tid, for personer har litt holdt i isolat i lengre tid enn det vi hadde håpet på, sier Dahlbo.

Nå bemanner mikrobiologisk avdeling på Sykehuset Østfold opp med en person som skal analysere prøver. Det håper tuberkulosekoordinatoren skal gi mindre smitte.

– Vi håper det. Får vi raske svar kan vi enten avkrefte eller bekrefte smittsomhet på et mye tidligere tidspunkt. Da kan mottakene unngå store smitteoppsporinger i kjølvannet av at man kanskje har en person som er smittsom, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lionel nummer fem i Elitloppet

    Den norske travstjernen Lionel endte på 5.-plass i finalen av Elitloppet søndag, etter å ha vunnet sin kvalifisering på ny norgesrekord. Seieren i kvalifiseringen sikret 230.000 kroner, mens premien for finaleplasseringen var på 92.000 kroner. Ifølge NTB var Lionel aldri med i kampen om seieren.

  • 8000 besøkte Spydeberg Rock

    Arrangørene bak Spydeberg Rock Festival anslår at de hadde totalt 8000 besøkende i helgen, skriver Smaalenenes Avis. Årets festival var den åttende i rekken.