NRK Meny

– Har fått et urettferdig stempel

I grensebyen Strømstad er innvandrermotstanden snudd. Nå omfavnes den aller største innvandrergruppen, nordmennene.

Sven Moosberg, partisekretær Strömstad-partiet

Sven Moosberg, leder for Strömstadspartiet, mener han og partiet urettferdig har fått et stempel som fiendtlige mot nordmenns invasjon av Strömstad.

Foto: Strömstad Handel

Artikkelen er flere år gammel.

I Sverige har de innvandrerfiendtlige Sverigedemokratene fått sterk støtte i valget.

Svenske velgere sørget i helgen for at en gruppe på tjue innvandrermotstandere får sete i Riksdagen, det svenske stortinget.

Også i grensebyen Strömstad får Sverigedemokratene en representant i bystyret.

Tidligere har det vært vært tilløp til murring, men i grensebyen Strömstad har stemningen snudd. Her omfavnes nå den aller største innvandrergruppen, som er nordmenn. Tusenvis er fastboende, mens det årlig kommer flere millioner for å grensehandle.

– Jeg tror nordmennene har et godt liv her, og det skal de fortsette å ha, fastslår Strömstad-ordfører Ronny Brorsson fra Socialdemokratene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ronnie Brorsson er ordfører i Strömstad

Ronnie Brorsson er ordfører i Strömstad og sier han har mange norske venner.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Kan takke nordmennene for mye

Men det har som nevnt ikke alltid bare vært fryd og gammen. Et annet parti i byen, Strömstadspartiet, gikk i 2006 til valg på misnøye med at kjøpesterke nordmenn tok over stadig flere av kystperlerne i byen, og tvinger svenskene bort.

Partiet fikk 29 prosent oppslutning og ble størst i bystyret. Nå har partileder Sven Moosberg snudd retorikken, og med Miljøpartiet på banen igjen i Strömstad, mistet han 6 av 11 plasser i bystyret.

– Vi kan takke nordmennene for mye. Hadde de ikke vært her, så hadde heller ikke Strömstad sett ut som i dag. Nå har vi for eksempel kroer som har åpent på kveldene, også vinterstid. Det hadde aldri skjedd hvis ikke det hadde vært for nordmennene, sier Mossberg til NRK.no.

Vil kvitte seg med stempel

Moosberg mener han og partiet urettferdig har fått et stempel som fiendtlige mot nordmenns invasjon av Strömstad. Til Fredriksstad Blad sa han før valget at han bare ville sikre at det er nok tomter igjen til de opprinnelig svenske innbyggerne.

Både han og ordfører Ronnie Brorsson, som har styrt rekebyen i en koalisjon de siste fire åra, er nemlig enige om at Strömstad har behov for den økonomiske innsprøytningen fra andre siden av kjølen.

Ordføreren vil også ha mer samarbeid over grensen.

– VI kan gjøre utrolig mye mer sammen. Jeg vil ha en mer konstruktiv diskusjon om hva som konkret kan gjøres og ønsker også at vi tenker bort fra grensen som er der i dag, sier Brorsson.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: