NRK Meny
Normal

Tidligere mosseordfører: – Det handler om folkeskikk

Voksne politikere med mye makt må ha folkeskikk og forstå ansvaret de har i møte med unge og ferske politikere, sier Høyres stortingsrepresentant Tage Pettersen fra Østfold og Moss.

Tage Pettersen
Foto: Espen Torgersen/NRK

Tage Pettersen var inntil valget i fjor ordfører i Moss, der Ulf Leirstein fortsatt sitter i bystyret. Han er ikke i tvil om hva som mangler når voksne politikere går over streken i møte med unge nykommere.

– Det handler om å ha en god porsjon norsk folkeskikk, med det kommer vi veldig langt. I tillegg ha tydelige regler når det gjelder alkohol og sånne ting, og følger man norsk lov så går det meste greit, sier Tage Pettersen, som nå er Høyres mediepolitiske talsmann på Stortinget.

Ulf Leirstein har stilt alle sine verv i bero, inntil partiet har gått gjennom saken fra 2012, der en ung partifelle i Østfold fikk tilsendt pornografiske bilder fra Frp-toppen, som inntil nå har vært justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

Denne uka trakk også Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise seg, etter å ha innrømmet at han har gått over streken i sosiale sammenhenger. På Twitter skrev han at han ikke hadde vært bevisst nok på den rollen han hadde.

Tage Pettersen sier at man i politiske miljøer må være observante på at man har gode rutiner rundt seg og rundt arrangementer der voksne politikere og ungdomspolitikere er sammen.

– Da hviler det et stort ansvar på oss voksne, å sørge for at det går for seg i skikkelige og ordnede former.

– Forstår om foreldre er urolige

Mosseordfører Hanne Tollerud (Ap)

Mosseordfører Hanne Tollerud (Ap) sier det er forståelig om foreldre blir engstelige for å sende ungdommer på politiske leire etter alle avsløringen av seksuelle tilnærmelser fra politiske maktpersoner.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Arbeiderpartiets Hanne Tollerud har tatt over etter Tage Pettersen som ordfører i Moss. Hun mener foreldre ikke bør være engstelige for å sende ungdommer til politiske arrangementer, men likevel;

– Det er forståelig om det spørsmålet dukker opp. I Arbeiderpartiet har vi snakket om det, at det vi må gjøre nå er å gjenopprette tilliten slik at ingen er utrygge på å sende ungdom på leire. Det som er greit for noen er ikke greit for andre, og den diskusjonen må vi våge å ta, sier Tollerud.

I hennes eget parti har Trond Giske trukket seg som nestleder som følge av en rekke varsler om seksuelle tilnærmelser til yngre kvinner i partiet.

– Det vi har sett nå med de siste varslene og sakene tyder på at det ofte er ubalanse i makta, med profilerte politikere som ikke er bevisste nok på rollen de har, og til tider misbruker den makta de har.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: