NRK Meny
Normal

– Han er en dyktig og stabil sjåfør

I november 2012 mistet en polsk trailersjåfør deler av lasten sin på innfartsåra i Fredrikstad. I dag startet rettssaken mot mannen.

Mistet lasten

Lasten falt ut på innfartsåra og skapte lange køer i november 2012.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Rettssaken etter traileruhellet, der nærmere åtte tonn stålplater falt av tilhengeren på en lastebil i et veikryss i Fredrikstad i november i 2012, gikk for Fredrikstad tingrett i dag.

Et av vitnene, en truckfører som hadde hjulpet til med å laste opp stålplatene, forklarte at han underveis i lastingen hadde lagt klar en lastestropp over pallen som senere falt ut, men hadde ikke sjekket om denne ble festet av sjåføren.

Den tiltalte, en polsk mann på 32 år, stilte seg uforstående til tiltalen. Han mente at lasten var forsvarlig sikret, og at han alltid hadde sikret last på denne måten, uten uhell før eller siden.

– Det er skjedd en alvorlig ulykke og sjåfører har et stort ansvar. Men det må ikke komme dit hen at enhver ulykke skal legges på sjåføren. Det er finnes faktisk et begrep som heter hendelig uhell, sier 32-åringens forsvarer Dennis Robert Brorstrøm.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

I november 2012 mistet en polsk trailersjåfør deler av lasten sin på innfartsåra i Fredrikstad. I dag startet rettssaken mot mannen.

– Et hendelig uhell

Politiets krimteknikere forklarte i retten at det ikke var synlige slitasjemerker eller andre skader i festeanordninger eller lastestropper, og viste til beregninger om at én lastestropp uansett ikke ville vært nok til å sikre lasten, men at det trengtes 16 stropper for forsvarlig å få sikret lasten.

Forsvarer Brorstrøm trakk frem at tiltalte ikke var noen «cowboy», men en habil sjåfør, som bortsett fra uhellet i Fredrikstad var en solid og ryddig arbeidskar som opp til ulykken hadde kjørt skadefritt.

Tiltalte jobber fremdeles som sjåfør.

– Han er en dyktig og stabil sjåfør, som har tillit fra sin arbeidsgiver gjennom mange år. I dette tilfelle må det ha skjedd en feil som han ikke kan ha gjort noe med. Rett og slett et hendelig uhell, mener han.

– Alvorlig sak

Brorstrøm ønsket at tvilen om den dårlige sikrede lasten burde komme tiltalte til gode. Han mente også at politiet hadde somlet lenge med å få saken opp for retten.

– Det er halvannet år siden denne saken var aktuell og han trodde at man var ferdig med dette. Det var en etterforskning, så ble det helt stille. Men så helt plutselig ble det reist tiltale.

Aktor, politiadvokat Bendik Henriksen, var enig i at det hadde tatt lang tid for å få saken opp for retten, men allikevel mente aktor at sjåføren burde tatt seg bedre tid til å sikre lasten, og sjekke at denne var forsvarlig sikret.

– Dette er i utgangspunktet en alvorlig sak. Det er nesten åtte tonn med stål som har ramlet ut på en sterkt trafikkert vei. Det er også derfor det er tatt ut tiltale i denne saken, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

I november 2012 mistet en polsk trailersjåfør deler av lasten sin på innfartsåra i Fredrikstad. I dag startet rettssaken mot mannen.

– Nødt til å ha et ansvar

Han stilte seg også kritisk til at det verken var nok lastestropper eller hjørnekasser påmontert pallene med stålplater som veltet.

– Lastebilsjåfører er nødt til å ha et ansvar for å sikre det som blir fraktet.

Påstanden ble fra påtalemyndighetens side 14 dager betinget fengsel, og en bot på 10.000 kroner. Tiltalte hadde fått sitt førerkort beslaglagt i tre måneder etter ulykken, og påtalemakten fant ikke å inndra dette på nytt.

Dom i saken faller 16. mai.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarer mot farlige strømskap

    Strømselskapet Hafslund advarer mot ødelagte og farlige strømsfordelingsskap langs veiene. Etter store mengder snø på Østlandet har flere skap blitt ødelagte etter snøbrøyting, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund.