– Hadde det skjedd et annet sted, så hadde vi vært ferdige begge to

I bekmørke natta ble Alf Hellerød og Glenn Roar Gruer liggende en time i sjøen da vannscooteren de satt på havarerte.

Alf Hellerød og Glenn Roar Gruer

Dagen etter at Alf Hellerød og Glenn Roar Gruer ble plukket opp fra sjøen, var de tilbake hos Redningsselskapet på Skjærhalden og fikk hentet vannscooteren som havarerte natten i forveien.

Foto: Redningsselskapet / Horn Rescue

– Vi skal være glade vi lever. Det er små marginer, sier Alf Hellerød til NRK.

Natt til søndag var han og kameraten Glenn Roar Gruer på vei tilbake til en hytte på Hvaler da vannscooteren deres fikk motorhavari.

Ifølge Hellerød tok den lånte scooteren inn vann, og bakenden av den sank så dypt at de ikke lenger kunne sitte på den. Begge de to havnet derfor i sjøen.

– Scooteren sank med baken, så den stakk bare 70 centimeter over vannet. Vi prøvde å svømme inn med tauet, men det gikk ikke, sier han.

De to måtte derfor rope etter hjelp.

Hørte rop fra land

NRK har vært i kontakt med en av dem som hørte ropene i mørket. Han forteller at han først hørte et plask like over midnatt, og etter hvert hørte rop om hjelp.

Han ringte brannvesenet, og redningsskøyta ble også koblet inn. Cirka klokken 01.15 ble de to mennene plukket opp av redningsskøyta «Horn Rescue».

Det som skjedde har satt en solid støkk i Hellerød.

– Han andre hadde 34 grader da han kom opp. Jeg svømte rundt, så det reddet kanskje meg så jeg hadde 37 grader i kroppen, sier han.

– Man bør egentlig ikke røre seg ute i vannet uten tørrdrakt når det er så kaldt i vannet. Marginene er så små, at det bare er flaks at det går bra. Hadde det skjedd et annet sted, for eksempel i skipsleia utenfor Fredrikstad, så hadde vi vært ferdige begge to, sier Hellerød.

Nedkjølt

Alf Hellerød og Glenn Roar Gruer

Vannscooteren som havarerte hadde ingen synlige skader etter havariet.

Foto: Horn Rescue / Redningsselskapet

Nettopp det kunne fort skjedd. Hellerød forteller at de to hadde vært i butikken og i Fredrikstad før ulykken skjedde.

Timen i vannet gjorde at en av de to var preget, og en av dem hadde en kroppstemperatur på kun 34 grader da han ble reddet.

– Jeg er ordentlig forkjøla i dag, men det er vel ikke mer enn vi kan regne med. Ellers er vi oppe og går. Men jeg må bare si at redningsaksjonen gikk utmerket, og det var hyggelige folk som hjalp oss, sier Hellerød.

Trolig teknisk svikt

Skipsfører Pål Bustgaard forteller at de to ble plukket opp utenfor Norderhaug nordvest på Vesterøy. Han sier det er få tilfeller av havarerte vannscootere, blant annet som følge av det mangeårige totalforbudet som først ble opphevet i 2013.

– Det var ingen synlige skader på vannscooteren, så det er mye som tyder på at det var en teknisk feil som gjorde at den havarerte og delvis sank, sier Bustgaard.