NRK Meny
Normal

– Greit at elevene leder seg selv

Ap-topp om vikarmangel i videregående skole.

Tavle matematikk pytagoras

Skyldes vikarmangel i videregående skole penger eller kompetanse? Debatten fortsetter – og Ap-topp mener det er greit at elever også leder seg selv hvis de har et opplegg.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det er greit at elevene leder seg selv når det ikke er vikar – så lenge det er et opplegg. Det mener Siv Jacobsen i Østfold Arbeiderparti.

I fylkesrådmannens budsjettforslag for neste år er de ikke satt av penger til ekstra vikarer.

Penger eller kompetanse?

NRK Østfold har de siste ukene hatt flere saker om vikarmangelen i videregående skoler.

Østfold fylkesrevisjon har sett nærmere på blant annet vikarbruken ved de videregående skolene i fylket. Etter å ha tatt stikkprøver, viser det seg at halvparten av vikarene ikke blir erstattet ved kortere fravær, kun ved lengre og planlagt fravær.

Leder av Opplæring, helse og kulturkomiteen i fylket, Inger Christin Torp, sa at dette ikke var slik man vil ha det, men at det er store problemer med å skaffe kvalifiserte vikarer på kort varsel.

Disse elevene skal være studenter om et eller to år og dersom de har mål mener jeg det kan være veldig greit at de leder seg selv og at det øker deres opplæring til å bli studenter neste år.

Siv Jacobsen

Dette reagerte blant annet Utdanningsforbundet på. Det mener det er økonomi og ikke kvalifiserte vikarer som er problemet. Skolene har alt for trange budsjetter, var deres kommentar.

Deres tall viser at tjue timer som mangler vikar hver eneste uke, ikke blir erstattet.

Dette mener Elevorganisasjonen i Østfold er uakseptabelt – og ber fylkeskommunen sørge for nok vikarer.

Ikke en krone ekstra til vikarer

Fylkesrådmann Atle Haga

Fylkesrådmann Atle Haga kan ikke love mer penger.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka

Forrige uke la fylkesrådmann Atle Haga frem sitt forslag til budsjett, og der er det ikke satt av penger til flere vikarer. I stedet skal skolene effektiviseres for åtte millioner kroner.

– Jeg har ikke noen ekstra penger til vikarer. Rektor har budsjettet ut fra våre rammer og det er opp til rektor å disponere disse pengene, det er ikke øremerket penger til vikarer.

Han understreker at det ikke skal spares på vikarer.

– Det er læreren og lærerens evne som gjør at elevene trives og får gode resultater og vi ønsker ikke å spare penger på vikarer.

Siv Jacobsen

Siv Jacobsen i Østfold arbeiderparti, mener det ikke er udelt negativt at elevene må jobbe selvstendig uten vikar.

Foto: Anne Ognedal

Siv Jacobsen sier til NRK at hun ikke er bekymret for situasjonen i de videregående skolene.

– Disse elevene skal være studenter om et eller to år og dersom de har mål mener jeg det kan være veldig greit at de leder seg selv og at det øker deres opplæring til å bli studenter neste år, mener hun.

– Det betyr at vi følger opp dette veldig nøye og det er viktig at alle rapporterer inn til oss og godt, og så lenge elevene har et mål for den timen, så er jeg ikke bekymret for denne situasjonen, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.