NRK Meny
Normal

– Gravid svensk 15-åring vil hjem fra Syria

En 15 år gammel gravid svensk jente ønsker å komme seg ut av et IS-kontrollert område i Syria, ifølge foreldrene hennes.

Mideast Syria

VIL HJEM: En 15 år gammel gravid, svensk jente, vil hjem fra Syria, mener foreldrene til jenta. De tror hun holdes i krigsherjede Syria mot sin vilje.

Foto: Ap

Göteborg-jenta reiste til Syria sammen med kjæresten sin, som ville delta i krigen i landet.

Foreldrene forteller til avisa Dagens Nyheter at jenta forlot Göteborg tidligere i år, og at hun nå er gravid i sjette måned.

– Må ha blitt bortført

Selv om hun dro fra Sverige frivillig sammen med sin 19 år gamle kjæreste, mener faren at hun må ha blitt bortført et sted underveis. Han har hatt kontakt med henne over internett og mener hun nå befinner seg i Syria mot sin vilje.

Både jenta og kjæresten er etterlyst internasjonalt, og svensk politi mistenker kjæresten for bortføring.

– Men dette bør nesten betraktes som en teori, siden vi ikke har kunnet snakke med henne. Foreløpig har vi bare annenhåndsopplysninger om hva som har skjedd og hvor hun befinner seg, sier Cecilia Bergsten ved politiet i Halland.

Den 15 år gamle jenta var plassert i fosterhjem og skal ha dratt fra Göteborg i slutten av mai.

– Dobbelt så mange

Politiet mener det er flere fremmedkrigere enn noen gang som også har reist fra Norge.

Flest fremmedkrigere har reist fra Østfold, hvor Fredrikstad har fått stor oppmerksomhet fordi sju fremmedkrigere var fra samme gate.

PST sier at Østfold skiller seg ut på to måter. Det gjelder både det totale antall som har reist ut og antall konvertitter.

Totalt har 15 reist fra kommuner i fylket.

På verdensbasis anslår man at det er 17.000 fremmedkrigere.

I slutten av oktober i fjor anslo FNs sikkerhetsråd at rundt 15.000 personer fra 81 land hadde reist til Syria for å delta i borgerkrigen på IS side.

Tallene fra FN var basert på medlemslandenes egne opplysninger til organisasjonen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror at opptil 140 fremmedkrigere har dratt fra Norge til Syria og Irak siden høsten 2012. Det er over dobbelt så mange som tidligere antatt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.