NRK Meny
Normal

– Frykter tydeligvis ikke norske fengsler

Over halvparten som sitter i varetekt her i landet er ikke norske statsborgere og det er narkotika-lovbrudd som topper listen.

Illustrasjonsbilde: Fengsel
Foto: Colourbox.no

Utenlandske statsborgere utgjør langt over halvparten, 57 prosent, av alle i varetekt.

Vi må gjøre det mindre attraktivt å bli tatt og med strengere grensekontroll fremstår Norge som et land det ikke er lett å smugle til

Bengt Morten Wenstøb

– De frykter tydeligvis ikke norske fengsler og er villige til å ta høy risiko, sier Bengt Morten Wenstøb, stortingspolitiker for Høyre.

Flest lovbrudd med narkotika

Av alle de innsatte med utenlandsk statsborgerskap var det under 57 prosent som sonet en fengselsdom, og nesten 44 prosent som var varetekstfengslet. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det var også slik at over halvparten, eller 53 prosent, av alle nyinnsettelsene i varetekt i løpet av året gjaldt personer med utenlandsk statsborgerskap.

Utenlandske statsborgere utgjorde for eksempel 45 prosent av alle de innsatte med narkotikakriminalitet som hovedlovbrudd per 1. januar 2012.

Blant dem som da var varetektinnsatt med narkotika som hovedlovbrudd, var andelen utenlandske statsborgere hele 71 prosent.

Flere kontroll på grensa

Bengt Morten Wenstøb i Høyre, mener det er lett å forklare hvorfor det er så mange i varetekt etter lovbrudd med narkotika.

– De kommer fra land med lave inntekter og kan tjene mye penger på narkotika. Det er lett-tjente penger og mange tar den risikoen, sier han.

Han mener det er ønskelig at varetektsfengslede skal sone i hjemlandet, men at det ofte blir dårlige mellomløsninger.

Bengt Morten Wenstøb

Bengt Morten Wenstøb er kritisk til at så mange med utenlandsk statsborgerskap havner i varetektsfengsel.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi må helt klart finne nye løsninger for å løse dette problemet, ikke minst må vi se hvorfor det går så mye narkotika over grensa, sier han.

Han legger ikke skjul på at det er en klar sammenheng mellom grensekontroll og frykten for å smugle.

– Vi må gjøre det mindre attraktivt å bli tatt, og med strengere grensekontroll fremstår Norge som et land det ikke er lett å smugle til.

Han tror norske fengsler ikke gjør det til noe å offer å sone i forhold til landene de kommer fra.

– Der de kommer fra er det mye mer kummelig og redselen for å bli tatt er mye mer avskrekkende der enn frykten for å havne i norske fengsler. Jeg tror ikke frihetsberøvelsen føles så stor som den ville gjort i et fengsel i utlandet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Westerheim trapper ned

  Norges beste kvinnelige skytter de siste årene, Malin Westerheim (24) fra Krapfoss sportsskyttere i Moss, gir seg på landslaget og trapper ned toppidrettssatsingen. Det skriver Norges Skytterforbund i en pressemelding. Westerheim sier hun ikke har motivasjonen som trengs for å satse mot OL i Tokyo i 2020.

  Malin Westerheim
  Foto: Norges Skytterforbund
 • Vil bygge giganthavn i Lysekil

  Et kinesisk selskap har planer om å bruke milliarder på å bygge Nordens største havn i Lysekil. Det melder Sveriges Radio P4 Väst. Investorene ser for seg Lysekil som et framtidig knutepunkt der de kan ta imot store mengder gods fra skip.

  Lysekil
  Foto: benkucinski/Flickr.com