Hopp til innhold

– Forfallet på gamle gårder vil øke

Fortidsminneforeningen er bekymret over at tilskudd til vedlikehold av freda og verneverdige gårdsbygninger er foreslått fjernet i årets jordbruksoppgjør.

Før: bondegård på Spydeberg i Østfold

Gamle gårder kan risikere å forfalle etter at tilskudd foreslås å fjernes.

Foto: Wenche Dramstad / Skog og Landskap

I fjor ble det bevilget drøyt 50 millioner kroner til slike tiltak på landsbasis – nå ønsker både bondeorganisasjonene og regjeringen å kutte ut ordningen. Fortidsminneforeningen tror dette vil få store lokale ringvirkninger.

– Forfallet rundt omkring vil øke betydelig. Veldig mange håndverkere har spesialisert seg på sånne ting, og en god del materialleverandører. De vil få en viktig del av grunnlaget sitt fjernet, og vil måtte finne på andre ting eller rett og slett gå konkurs, sier generalsekretær Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen til NRK.no.

– Bøndene har prøvd å imøtegå regjeringen

Ola Harald Fjeldheim

Generalsekretær Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen sier ordningen har hatt stor betydning for kulturlandskapet.

Foto: Pressefoto / Fortidsminneforeningen

Tilskuddene er en del av den såkalte SMIL-ordningen, som skal gå til spesielle miljørettede tiltak i landbruket.

Adgangen til å søke er begrenset til gårdsbruk som er i drift, og hvor eierne ønsker å gjennomføre tiltak.

– Midlene har jo direkte bidratt til et finere kulturlandskap og bevaring av eldre, verneverdige hus. Det er også sånn at en krone gitt over denne tilskuddsordningen har utløst to andre, slik at de 51 millionene som ble gitt i 2013 har blitt til 150 millioner kroner, sier Fjeldheim.

Fortidsminneforeningen tror bondeorganisasjonene har gått inn for å fjerne ordningen i et forsøk på å imøtegå regjeringen – noe som langt på vei bekreftes av lederen i Østfold Bondelag.

– Når det blir trangere å få midler inn i jordbruksavtalen til produksjon av mat, som vi opplever er vårt primære mål, så tenker jeg at det er bakgrunnen for å gå inn for å bruke disse 50 millionene til noe annet, sier Martha Mjølnerød.

Håper Stortinget kommer til unnsetning

Martha Mjølnerød

Martha Mjølnerød er bekymret.

Foto: Petur Nielsson

Hun er enig i at det er synd om tilskuddene til freda og verneverdige bygg forsvinner, men mener bøndene ikke har så mye annet valg enn å nedprioritere ordningen.

– Det fortidsminneforeningen sier er jo at det vil bli mindre penger til vedlikehold av verna bygninger, og at de som har jobbet med dette og lært seg kunnskapen, mister jobben sin. Dette er viktig kunnskap som blir borte for oss.

– For bygninger som er i drift, vet jeg ikke om det vil bety så mye. Jeg vil tro at verneverdige bygg i liten grad er bruk i aktiv produksjon av mat i dag, sier Mjølnerød.

Generalsekretæren i Fortidsminneforeningen håper uansett at ordningen blir reddet når Stortinget skal behandle jordbruksoppgjøret.

– Om ikke SMIL-ordningen opprettholdes må disse midlene og innsatsen kompenseres på et vis, og vi håper virkelig at politikerne på Stortinget skjønner at dette er viktig.

– Dette er en side ved landbruket vi ikke kan gi slipp på, så dette må de beholde og jeg håper de bidrar til å putte pengene tilbake igjen, sier Ola Fjeldheim.