NRK Meny
Normal

– For dårlig tilbud til syke barn og unge

Tilbudet til barn og ungdom med psykiske problemer er for dårlig i Indre Østfold, mener skoleledelsen i Eidsberg.

Eidsberg ungdomsskole

– Barn og unge i Eidsberg skal ha veldig alvorlige problemer før de får hjelp fra barne- og ungdomspsykiatrien, sier Jan-Erik virksomhetsleder for skolene i kommunen. Han håper at flere skal få hjelp.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Med uvanlig sterke ord varsler skoleledelsen om sin bekymring til fylkeslegen. Skolesektoren i Eidsberg mener Sykehuset Østfold ikke gir god nok hjelp til barn og ungdom med psykiske problemer.

– Mitt anliggende er de barna som står der i hverdagen, som ikke har det bra og ikke får den hjelpen de trenger. Det er diskusjonen vi må få på banen her, sier Jan-Eik Buer virksomhetsleder skole i Eidsberg kommune.

I brevet skriver han blant annet at skolen daglig opplever elever som er utagerende og har så store problemer at de ikke er mottagelige for læring.

Jan-Erik Buer

Jan-Erik Buer virksomhetsleder skole i Eidsberg kommune.

Foto: Eidsberg kommune

«Blir kasteballer»

«Forrige og inneværende skoleår opplever Eidsberg kommune gjentatte ganger at våre elever, som er i sterkt behov av utredning og veiledning fra BUPP Askim (Barne- og Ungdomspsykiatrisk poliklinikk), blir kasteballer mellom ulike saksbehandlere og blir stående i ventekø mens de er på sitt mest sårbare.»

«Skolene opplever å bli brukt som "oppbevaring" for psykisk syke barn, som trenger hjelp av sakkyndige personer ...»

Kritikken kommer overraskende på Irene Dahl Andersen, viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold.

– Jeg stusser over at det er skolen som tar kontakt. Vi har jo ikke noen direkte relasjon til skolene. Vi forholder oss til pasienter som blir henvist til systemet fra fastlegene, sier hun.

Stor utskifting av ansatte

Hun sier at barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Askim holder seg innenfor behandlingsfristene. Men at det også har vært stor utskifting blant de ansatte den siste tiden.

– Vi holder oss innenfor de nasjonale fristene som er satt og ivaretar pasientenes rettigheter. Men vi har hatt en periode med mye turnover og med det litt dårligere stabilitet enn det vi synes er bra, sier Dahl Andersen.

Åpner tilsynssak

Skolelederen håper bekymringsbrevet skal føre til bedring.

– Jeg tror det er flere som må på banen for å hjelpe denne gruppa som vi opplever er økende. Det skal være veldig alvorlig før det blir tatt videre i systemet hos barne- og ungdomspsykiatrien og det er bekymringsfullt, avslutter Jan-Erik Buer.

Brevet ble sendt i november og fylkeslegen har valgt å åpne tilsynssak mot Sykehuset Østfold. Fylkeslegen har bedt om en redegjørelse for de pasientene som er henvist til barne- og ungdomspsykiatri i løpet av 2014 og 2015 fra Eidsberg kommune.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Arbeidsulykke i Sarpsborg

  To personer har blitt eksponert for gass i en arbeidsulykke ved en bedrift i Sarpsborg sentrum. Nødetatene er på vei til stedet og skadeomfanget er foreløpig ukjent, skriver politiet på Twitter.

 • Døde etter drukningsulykke

  En 85 år gammel mann døde av skadene han fikk etter en drukningsulykke i Rygge tirsdag kveld, melder Moss avis.

  Det var vitner som oppdaget at mannen lå livløs i vannet og startet hjerte- og lungeredning.

  Drukningsulykke i Rygge
  Foto: Silje Marie Hove/Moss Avis