NRK Meny
Normal

– Folket skal få agurk

Etter en knallsommer og super agurksesong i fjor, er agurkene i år på overtid. Men denne uka har de endelig blitt store nok til å høstes i Rygge.

Etter en knallsommer og super agurksesong i fjor, er agurkene i år på overtid. Men denne uka har de endelig blitt store nok til å høstes i Rygge.

Nå starter høstingen av agurk. Foto/redigering: Odd Skjerdal.

– Her er det en agurk som trenger fem-seks dager til, men så er den klar for høsting, forteller agurkprodusenten Ole Konrad Fløgstad mens han inspiserer agurkene i åkeren.

Ole Konrad Fløgstad

Ole Konrad Fløgstad sjekker om agurken er klar til å høstes.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Etter en kald start på sommeren er agurkene endelig klare for høsting. Og det er på tide, for agurksesongen varer bare i sju uker. Men med det været vi har hatt de siste dagene har vi kommet i gang med produksjonen. Vi håper på en god og varm avslutning av sommerferien, så vi får bra med agurker, sier Fløgstad.

– Agurksesongen har vært preget av det kalde været tidligere i sommer, så veksten er litt forsinket, sier Fløgstad.

Kort sesong

Fem timer etter at agurkene er høstet på jordet, ankommer de fabrikken et lite steinkast unna, hvor det må arbeides raskt når agurkene først har blitt store nok.

– Agurker vokser veldig fort når de først begynner. Da er vi nødt til å være på pletten og sørge for at vi har mannskap til å ta dem imot, sier Bjørn Brennskag ved Orkla Foods Norge.

Siden sesongen er kort og agurkene ferskvare, må det arbeides effektivt. Ferier og fridager må tilpasses agurksesongen.

– I år har det vært mye dårlig vær, så det har blitt en del venting, sier teamleder ved Stabburet, Reza Masoudian.

Agurk

Agurken er på etterskudd, men begynner nå å bli moden.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

75 tonn agurker

På fabrikken fylles 110 glass med agurk i minuttet. Hver dag produseres det 30 tonn med spiseklare sylteagurker. 23 produsenter leverer agurker til Stabburets eneste agurkfabrikk.

– På dette arealet er vi tre bønder sammen som totalsett skal levere 75 tonn med agurker, forteller Ole Konrad Fløgstad.

Selv med en treg start på sesongen er budskapet klart.

– Folket skal få agurk. Det er helt klart.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: