– Her er det en agurk som trenger fem-seks dager til, men så er den klar for høsting, forteller agurkprodusenten Ole Konrad Fløgstad mens han inspiserer agurkene i åkeren.
Etter en kald start på sommeren er agurkene endelig klare for høsting. Og det er på tide, for agurksesongen varer bare i sju uker. Men med det været vi har hatt de siste dagene har vi kommet i gang med produksjonen. Vi håper på en god og varm avslutning av sommerferien, så vi får bra med agurker, sier Fløgstad.
– Agurksesongen har vært preget av det kalde været tidligere i sommer, så veksten er litt forsinket, sier Fløgstad.
- LES:
Kort sesong
Fem timer etter at agurkene er høstet på jordet, ankommer de fabrikken et lite steinkast unna, hvor det må arbeides raskt når agurkene først har blitt store nok.
– Agurker vokser veldig fort når de først begynner. Da er vi nødt til å være på pletten og sørge for at vi har mannskap til å ta dem imot, sier Bjørn Brennskag ved Orkla Foods Norge.
Siden sesongen er kort og agurkene ferskvare, må det arbeides effektivt. Ferier og fridager må tilpasses agurksesongen.
– I år har det vært mye dårlig vær, så det har blitt en del venting, sier teamleder ved Stabburet, Reza Masoudian.
75 tonn agurker
På fabrikken fylles 110 glass med agurk i minuttet. Hver dag produseres det 30 tonn med spiseklare sylteagurker. 23 produsenter leverer agurker til Stabburets eneste agurkfabrikk.
– På dette arealet er vi tre bønder sammen som totalsett skal levere 75 tonn med agurker, forteller Ole Konrad Fløgstad.
Selv med en treg start på sesongen er budskapet klart.
– Folket skal få agurk. Det er helt klart.
- LES: