NRK Meny
Normal

22. juli-rapporten: – Folk har blitt ført bak lyset

Leder av Politiets Fellesforbund i Østfold, Unn Alma Skatvold tror at folk har hatt et feil bilde av det norske politiet.

Leder av Politiets Fellesforbund i Østfold, Unn Alma Skatvold

Unn Alma Skatvold sier at politiet fremdeles har store utfordringer.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

22. juli-kommisjonens rapport, som ble lagt fram i dag, peker på store svakheter i beredskapen i Norge.

Rapporten slår blant annet fast at en raskere politiaksjon på Utøya var mulig, og at gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere.

Unn Alma Skatvold, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Østfold, sier kritikken skal brukes til å forbedre norsk politi.

– Det ble gjort mye god jobb, men det var ikke alt som fungerte, og det er det vi må få frem. Vi må gå fra å få ansvarliggjort dem som gjorde feil, til å ansvarliggjøre dem som skal rette opp slik at det blir bedre, sier hun.

– Det er fremdeles ting som mangler

Skatvold tror at folk har hatt et feil bilde av norsk politi, og at man nå må bruke rapporten til å finne ut av hvilket politi, og hvilken beredskap, vi ønsker i landet.

– Jeg tror dessverre at publikum har vært ført bak lyset i forhold til den beredskapen vi har, og hva vi tror at vi har hatt. Vi er nødt til å få frem det riktige bildet. Som politi så hadde jeg jo ønsket at norsk politi hadde løst alle arbeidsoppgaver på en glimrende måte, men jeg vet at vi er nødt til å løse ting ut fra den situasjonen vi er i.

Er tilliten til politiet svekket?

– Det er klart at en dag som i dag vil påvirke, men jeg tror også at det vil påvirke tilliten riktig, i form av at man nå får frem det riktige bildet av norsk politi. Jeg tror at det er mange som sitter med et inntrykk av at politiet er overalt til en hver tid, men slik er det faktisk ikke i Norge i dag.

Ville politiet håndtert oppgaven bedre enn i dag?

– Det får vi inderlig håpe. Men vi ser i dag at det fremdeles ikke er alt som gikk galt som har blitt rettet på. Det gjelder blant annet IKT, politihelikoptre som fremdeles ikke er på plass, og vi ser det på nødnett som ikke er på plass. Ett år etterpå er det fortsatt flere ting som mangler, sier Skatvold.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Snublet over 1600 liter alkohol

    En turgåer i Østfold ringte i går politiet etter å ha snublet over store mengder alkohol gjemt i skogen. Da Tolletaten og politiet rykket ut fant de over 1 600 liter alkohol fra Øst-Europa. Smuglerdepotet lå like ved gren seovergangen i nærheten av Kornsjø.

  • Rekordpris for «Moi»?

    Mohamed Elyounoussi kan bli tidenes dyreste norske fotballspiller hvis han selges fra FC Basel i vinter. Det skriver VG. Ifølge avisen er flere Premier League-klubber interesserte. Prislappen kan bli på 20 millioner euro (nesten 200 millioner kroner) eller mer, sier Oliver Guti avisen i Basler Zeitung til VG. Tore André Flo satte rekord i 2000, da han ble solgt fra Chelsea til skotske Rangers for 165 millioner kroner.

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK