NRK Meny
Normal

22. juli-rapporten: – Folk har blitt ført bak lyset

Leder av Politiets Fellesforbund i Østfold, Unn Alma Skatvold tror at folk har hatt et feil bilde av det norske politiet.

Leder av Politiets Fellesforbund i Østfold, Unn Alma Skatvold

Unn Alma Skatvold sier at politiet fremdeles har store utfordringer.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

22. juli-kommisjonens rapport, som ble lagt fram i dag, peker på store svakheter i beredskapen i Norge.

Rapporten slår blant annet fast at en raskere politiaksjon på Utøya var mulig, og at gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere.

Unn Alma Skatvold, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Østfold, sier kritikken skal brukes til å forbedre norsk politi.

– Det ble gjort mye god jobb, men det var ikke alt som fungerte, og det er det vi må få frem. Vi må gå fra å få ansvarliggjort dem som gjorde feil, til å ansvarliggjøre dem som skal rette opp slik at det blir bedre, sier hun.

– Det er fremdeles ting som mangler

Skatvold tror at folk har hatt et feil bilde av norsk politi, og at man nå må bruke rapporten til å finne ut av hvilket politi, og hvilken beredskap, vi ønsker i landet.

– Jeg tror dessverre at publikum har vært ført bak lyset i forhold til den beredskapen vi har, og hva vi tror at vi har hatt. Vi er nødt til å få frem det riktige bildet. Som politi så hadde jeg jo ønsket at norsk politi hadde løst alle arbeidsoppgaver på en glimrende måte, men jeg vet at vi er nødt til å løse ting ut fra den situasjonen vi er i.

Er tilliten til politiet svekket?

– Det er klart at en dag som i dag vil påvirke, men jeg tror også at det vil påvirke tilliten riktig, i form av at man nå får frem det riktige bildet av norsk politi. Jeg tror at det er mange som sitter med et inntrykk av at politiet er overalt til en hver tid, men slik er det faktisk ikke i Norge i dag.

Ville politiet håndtert oppgaven bedre enn i dag?

– Det får vi inderlig håpe. Men vi ser i dag at det fremdeles ikke er alt som gikk galt som har blitt rettet på. Det gjelder blant annet IKT, politihelikoptre som fremdeles ikke er på plass, og vi ser det på nødnett som ikke er på plass. Ett år etterpå er det fortsatt flere ting som mangler, sier Skatvold.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Falt 7-8 meter fra festningen

    Laster Twitter-innhold
  • Fallulykke på Fredriksten festning

    To personer skal være involvert i en fallulykke på festningen i Halden. Nødetatene har rykket ut. Skadeomfanget er ikke kjent.