NRK Meny
Normal

– Vi er veldig glade for at vi ikke avsluttet reisen i Christchurch

For to dager siden bodde stortingsrepresentant Ingjerd Schou i den jordskjelvrammede byen Christchurch på New Zealand.

Ingjerd Schou på New Zealand

Ingjerd Schou (H) fra Østfold er en av de tretten medlemmene fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomite som nå er på New Zealand.

Foto: Scanpix/privat

Minst 65 mennesker er omkommet etter nattens kraftige jordskjelv.

Ingjerd Schou (H) fra Østfold er en av de tretten medlemmene fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomite som nå er på New Zealand.

– Ligger i ruiner

Komiteen befinner seg nå i Wellington, som ligger knappe to timer fra katastrofeområdet. For bare to dager siden besøkte de norske stortingsrepresentantene Christchurch og så ødeleggelsene byen fikk etter det forrige skjelvet som rammet byen i september i fjor.

Hotellet de norske stortingsrepresentantene bodde på, ligger rett ved katedralen på Cathedral Square, det største landemerket i byen.

Klokketårnet i katedralen har rast sammen etter jordskjelvet, skriver Dagbladets nettutgave.

– Bygningene rundt katedralen ligger i ruiner, så vi er veldig glade for at vi ikke valgte å avslutte turen i Christchurch, sier Schou til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Redningsarbeid i Christchurch på New Zealand

Redningsarbeid i Christchurch på New Zealand.

Foto: IAIN MCGREGOR / Reuters

– Folk er urolige

De norske politikerne befinner seg som nevnt nå i Wellington, på nordsiden av New Zealand. Christchurch ligger på sørsiden av øya, men Schou og co. merket godt jordskjelvet som rammet byen klokka 13.00 lokal tid.

– Jordskjelvet hadde en styrke på 6,5. Vi hadde et møte i 16. etasje, men merket en lett rysting flere ganger. Så det er ingen tvil om at det var et kraftig skjelv, sier hun.

Sarpingen forteller at katastrofen ikke får praktiske konsekvenser får representantenes tur og program, men at folk flest er sterkt preget av jordskjelvet.

– Folk her er veldig urolige og det er denne tragedien som preger samtalene, forteller hun.

Innleder møte med stillhet

Stortingets transport- og kommunikasjonskomite var på New Zealand blant annet for å se på ødeleggelsene etter jordskjelvet i september i fjor.

Transportkomiteens leder, Knut Arild Hareide (KrF), sier skjelvet preger New Zealand veldig, for det er ikke noe jordskjelv som har rammet dem hardere enn dette.

Komiteen skal i et møte i parlamentet tirsdag, men alle ordinære
møter er avlyst. Møtet i kveld innledes med stillhet.

Komiteen reiser hjem i morgen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Siktet for kjøring i rus

    En svensk statsborger ble pågrepet i Halden lørdag kveld etter at tollerne fant mindre mengder narkotika av forskjellig slag på ham og i bilen hans. Han er også siktet for kjøring i påvirket tilstand, melder politiet på Twitter.

  • Sju bortvist fra sentrum

    En mann i 20- årene er anmeldt for bruk av narkotika etter kontroll på utested i Fredrikstad i går kveld. Politiet bortviste til sammen sju personer fra byene og tettstedene etter ordensforstyrrelser. 2 personer ble innbrakt, fordi de ikke klarte å ta vare på seg selv.