Normal

– Flyktningene er i langt større nød enn Halden kommune

Per Magnus Finnanger Sandsmark (V) raser mot de andre partiene i Halden etter at formannskapet vedtok å bosette 12 av de 65 ekstra flyktningene kommunen har blitt bedt om å ta imot.

Per Magnus Finnanger Sandsmark, Venstre

Halden Venstres Per Magnus Finnanger Sandsmark spør de andre partiene «Hvor er solidariteten?» i et leserinnlegg i Halden Arbeiderblad om flyktningvedtaket sist uke.

Foto: NRK

– Det har ikke siden 2. verdenskrig vært så mange mennesker på flukt, det er store katastrofer som vi må ta inn over oss og vi har et storting som enstemmig har sagt at vi må ta et støre ansvar når verden er så urolig som den er nå. Likevel klarer flertallet i formannskapet å være seg selv så nær at man ikke klarer å åpne opp for å ta vare på flere, sier Sandsmark til NRK.no.

Bakgrunnen for Venstre-politikerens vrede er et vedtak fra formannskapet i Halden sist torsdag. Kommunen har blitt anmodet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet om å bosette 65 ekstra flyktninger med oppholdstillatelse i 2014 og 2015, men alle andre partier enn Venstre stemte for rådmannens innstilling om å ta imot 12.

«Skammer meg»

Vedtaket fikk Sandsmark til å sende et leserbrev til Halden Arbeiderblad med tittelen «Hvor er solidariteten?». I innlegget, som sto på trykk i onsdagsutgaven av avisa, skriver han blant annet at «Dette gjør at jeg skammer meg over å være politiker i Halden.»

Overfor NRK.no utdyper han:

– Dette er folk som allerede i dag har kommet til Norge, de har fått lovlig opphold. Da må de ha ett sted å bo. Hvis det da ikke er noe annet sted de kan bo enn i Halden, fordi alle andre kommuner også tar imot vesentlig færre enn det de skal, så går ikke dette rundt, sier han.

Vibeke Julsrud

Gruppeleder Vibeke Julsrud i Miljøpartiet De Grønne sier de valgte å stemme i tråd med rådmannens innstilling, blant annet av hensyn til kommunens økonomi.

Foto: Privat

Ett av partiene som var del av det overveldende flertallet er Miljøpartiet De Grønne. Partiets gruppeleder i Halden, Vibeke Julsrud, sier at de valgte å ta hensyn til rådmannens saksfremlegg.

– Vi skulle gjerne ønske at vi kunne tatt imot flere, men det handler også om økonomi. Vi går ut fra at administrasjonen har gjort et grundig forarbeid i saken, sier hun til NRK.no.

Håper på kompromiss

MDG-politikeren mener det er et friskt utspill fra Sandsmark, og stiller seg undrende til at Venstre går så kraftig til angrep på de andre partiene.

– Hvis Venstre sitter med andre opplysninger i saken enn oss andre, så vil vi gjerne høre mer om det, sier Julsrud.

Per Magnus Finnanger Sandsmark mener kommunens anstrengte økonomi ikke er et godt nok argument for å gå inn for bare 12 av 65 ønskede bosettinger i år og neste år.

Nå håper han å få med seg flere av partiene på et kompromiss når saken skal behandles i kommunestyret neste uke.

– Det er ikke sikkert vi får med oss et flertall på å ta imot alle, men kanskje kunne det vært et flertall i Halden for å ta imot noen flere. Det aller viktigste er at vi klarer å hjelpe folk i nød i verden, og de er i langt større nød enn det Halden er med sin økonomi, sier Sandsmark.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil engasjere unge

    Et nytt prosjekt skal få ungdom i Østfold til å engasjere seg mer i frivillig arbeid. Det er vitensenteret Inspiria Science center i Sarpsborg som står bak prosjektet, med støtte fra Østfoldhelsa og Østfold fylkeskommune. Prosjektet skal gi innblikk i hva slags muligheter ungdommer har og hvorfor det er så viktig sier Geir Endregard, administrerende direktør på Inspiria.

  • En hardt skadd i trafikkulykke

    En ung kvinne er hardt skadd etter å ha kjørt av veien og inn i en fjellvegg ved Mysen i Eidsberg. Luftambulanse er på stedet. Politiet meldte om ulykken like etter klokken 22 søndag kveld.