NRK Meny
Normal

– Flere veimillioner til Østfold

Regjeringen øker veibudsjettet i et forsøk på å redusere vedlikeholdsetterslepet. – Østfold får et tilskudd på 22,5 millioner kroner, sier Ingjerd Schou (H).

Dårlig vei

Tilskuddet på drøyt 20 millioner kroner skal brukes til å minske vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Østfolds stortingsrepresentanter for regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet slipper en ny budsjettlekkasje, få timer før statsbudsjettet for 2015 legges frem av finansminister Siv Jensen.

– For første gang på 10 år minker nå vedlikeholdsetterslepet på landets veier, sier Ingjerd Schou (H) i en pressemelding.

– Tydelig Frp-preg

Ulf Leirstein

– Her har Solvik-Olsen satt et tydelig Frp-preg på samferdselspolitikken, sier Ulf Leirstein (Frp).

Foto: Anette Torjusen/NRK

Ifølge Schou og Ulf Leirstein (Frp) økes det nasjonale veibudsjettet med nesten 20 prosent i den blåblå regjeringens første statsbudsjett.

– At investeringene på vei øker med hele 18,1 prosent er historisk. Her har Solvik-Olsen (Ketil, samferdselsministeren, journ.anm.) satt et tydelig Frp-preg på samferdselspolitikken. Endelig vil bilistene se en endring som faktisk monner, sier Leirstein.

Tidligere har det blitt kjent at Østfold får nesten 150 millioner mer til å bygge vei, gjennom den såkalte rentekompensasjonsordningen.

Disse pengene kommer i form av rentekompensasjon, altså at staten betaler for rentene dersom fylkeskommunen tar opp lån for å legge vei. Både Arbeiderpartiet i Østfold og lederen for samferdselskomiteen i fylket, Olav Moe (KrF), har uttrykt skepsis til hvor mye disse millionene vil monne.

Varsler også jernbane-økning

Ingjerd Schou

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) mener tilskuddet er et viktig tiltak for å bedre veistandarden i Østfold.

Foto: Bjørn Ivar Voll

Nå røper stortingsrepresentantene fra Høyre og Frp at det blir flere veipenger til Østfold i budsjettet, og at disse skal brukes til å ta igjen vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene.

– I tillegg til rentekompensasjons-ordningen gis fylkesveiene i Østfold et tilskudd på 22,5 millioner for å ta igjen etterslepet. Dette er et viktig tiltak for å bedre veistandarden i fylket, sier Schou.

Ifølge henne ønsker regjeringen også å øke den nasjonale satsingen på jernbane med over 12 prosent i statsbudsjettet som blir lagt frem klokken 10 onsdag.

– Dette kommer i tillegg til en storsatsing på riksveiene. Østfold er Norges hovedport mot Europa, og dette gjenspeiles i statsbudsjettet. Jeg er glad for at vi endelig har fått en ansvarlig Høyre/Frp-regjering som faktisk prioriterer vei og infrastruktur, sier Schou.

– Ikke historisk

Per Inge Bjerknes, Senterpartiet

Senterpartiets Per Inge Bjerknes mener Høyre og Frp pynter på sannheten.

Senterpartiet i Østfold er ikke like entusiastiske til regjeringens ekstratilskudd til veivedlikehold.

Fylkesleder Per Inge Bjerknes peker på at den rødgrønne regjeringen la inn en økning på 80 millioner kroner til fylkesveiene i Østfold i sitt siste statsbudsjett.

– De sier at i overkant av 20 millioner i økning er historisk og at den forrige regjeringen ikke satset på samme måte. Jeg er glad for alle millioner til Østfold, men jeg liker ikke bismaken når de krydres med historieforfalskning fra blåblå stortingspolitikere, sier han til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.

  • FBK møter Larvik

    Fredrikstad Ballklubb skal møte Larvik i kvartfinalen i sluttspillet i håndball. Det ble klart etter at Larvik valgte å spille mot Fredrikstad. FBK vant den ene kampen mot Larvik i serien denne sesongen.