– Flere år før Brexit får betydning for Østfold-bedriftene

Det er først når det blir klart hva slags avtale britene skal ha med EU og EØS at vi får vite hva slags konsekvenser Brexit får, mener tidligere leder for Europabevegelsen i Østfold.

Svein Roald Hansen

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og tidligere leder for Europabevegelsen i Østfold, Svein Roald Hansen, mener det vil ta tid før vi merker konsekvensene av Brexit.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og tidligere leder for Europabevegelsen i Østfold, Svein Roald Hansen, tror det vil ta flere år før britenes utmelding av EU vil få konsekvenser for Norge.

– I første omgang så tror jeg ikke at det betyr noen ting. Muligens vil vi oppleve at det blir billigere å reise til London, og at pundet synker mot norsk krone, men jeg tror det vil jevne seg ut over tid, sier Hansen til NRK.

Fredag morgen kunne BBC melde at et knapt flertall i Storbritannia stemte for å gå ut av EU. I takt med at brexit-siden tok ledelsen, stupte også pundet til sitt laveste nivå på 31 år.

Les også: «Brexit»: Britene stemte seg ut av EU

– Alvorlig for eksportindustrien

Hansen sier at det vil ta flere år før Storbritannia er ute av EØS, men påpeker likevel at dersom det skulle bli faktum i løpet av seks år og Norge står uten en frihandelsavtale, vil det være alvorlig for eksportindustrien.

Dag Arthur Aasbø

Informasjonsdirektør i Borregaard, Dag Arthur Aasbø.

Foto: Borregaard

Informasjonsdirektør i Borregaard, Dag Arthur Aasbø, mener det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser britenes utmelding av EU kan få for bioraffineriet.

– Isolert sett trenger det ikke å bety så mye, men det kan få følgekonsekvenser for blant annet valutaforhold, sier han.

Bedriften følger nå situasjonen videre, og tror det kan gå flere uker før man ser konturen av virkningene.

Les også: Cameron trekker seg