NRK Meny
Normal

– Folk får utløp for et sinne i hverdagen

Hat- og trusselmeldinger på Facebook etter hundedrap.

Uthengt hundedrap Moss Facebook

Via denne Facebook-siden har mannen mottatt en rekke voldstrusler.

Foto: Skjermdump Facebook / NRK

Funnet av den lille hunden som ble dumpet i elva i Moss, bundet fast til et sementrør, har skapt voldsomme reaksjoner i sosiale medier.

Anders Lindskog

Spesialist i klinisk voksen-psykologi, Anders Lindskog, mener denne type netthat bunner i hverdagsaggresjon.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

Facebook har flommet over av innlegg som tar avstand fra handlingen, men også av voldstrusler rettet mot eieren, som tirsdag innrømmet at han hadde avlivet hunden.

Før det var klart hvem den skyldige var ble det opprettet en offentlig Facebook-gruppe, der mannen blir identifisert og truet med vold i flere innlegg.

Spesialist i klinisk voksen-psykologi, Anders Lindskog, mener folk som skriver slike hat- og trusselmeldinger i sosiale medier får utløp for hverdagsaggresjonen sin.

– Mange av dem som er aktive på nett på denne måten er mennesker som sitter hjemme og er redde og ikke tør å si ifra i andre situasjoner. Så legger de sinnet sitt over på hundeeierne i stedet, sier Lindskog til NRK.

– Lett å leve seg inn i

Lindskog mener det generelt er lettere for folk å leve seg inn i en dyremishandlingssak, enn for eksempel krigshandlinger i andre land.

– Det er lett å leve seg inn i følelsen av å bli senket i vannet og druknet, og hvordan hunden følte det. Det er nært, sier han.

– Mer alvorlige og smertefulle voldshandlinger som skjer langt unna, som bombingen på Gaza, blir for komplisert og anstrengende å leve seg inn i.

Død hund

Funnet av den døde hunden som ble bundet fast til et sementrør og dumpet i sjøen har vakt voldsomme reaksjoner.

Foto: Magnus Brenna Lund

Lindskog tror folk tenker på Facebook-truslene som en «ufarlig måte å ta stilling til noe på».

– Det får ingen konsekvenser i ditt eget liv. Alt blir mye mer komplisert hvis du for eksempel skulle tatt parti i Israel-Palestina-konflikten.

– Forståelig at folk reagerer

Mannen som tok livet av hunden sin sier det er forståelig at folk reagerer på det han har gjort, men at situasjonen han nå befinner seg i er «forferdelig».

– De sier at de vil ta meg, banke meg opp og sånne ting.

– Hva vil du si til alle dem som hater deg for det du har gjort?

– Jeg vil rett og slett bare legge meg flat og be om unnskyldning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Ta ditt ansvar

    -Tekstmelding-saken er en lei sak for Senterpartiet. Det sier leder i Østfold Sp, Simen Gjølsjø. Senterpartiet har fortsatt ikke fått klarhet i hvem som sendte den sjikanerende tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete og i dag ble saken politianmeldt. Meldingen det dreier seg om ble sendt under en hyttetur i 2016 der ti senterpartimenn var samlet. Gjølsjø håper den skyldige står fram og tar sitt ansvar.

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.