NRK Meny
Normal

– Får aldri tatt lovbrytere med slik saksbehandling

Østfold Fagforening mener at utenlandske selskap kan slippe unna med dårlige lønns- og arbeidsvilkår på grunn av treg offentlig saksbehandling.

Nytt sykehus på Kalnes

Under byggingen av det nye Sykehuset Østfold Kalnes mener Østfold Fagforening at utenlandske arbeidere hadde for dårlige lønn. Klagen til Fagforeningen tok 18 måneder å behandle.

Foto: Lars Håkon Pedersen

I desember 2013 kontrollerte Arbeidstilsynet i Østfold og Akershus forholdene for en gruppe utenlandske arbeidere som var med og bygde Sykehuset Østfold.

Østfold Fagforening mente at en av underentreprenørene ikke fulgte regelen om at norske tariffavtaler skal gjelde for utenlandske arbeidere når de jobber i Norge.

– På norske arbeidsplasser så er tariffavtalens bestemmelser allmengjort og her var det brudd på det. Vi mener arbeiderne fikk for dårlig betalt og ikke betalt for hjemreiser som de hadde krav på, sier Stig Hansen daglig leder i Østfold Fagforening.

Klaget på Arbeidstilsynet

Men Arbeidstilsynet i Østfold og Akershus konkluderte med at avtalen for arbeiderne var som den skulle være.

Østfold Fagforening var uenig og klagen ble starten på en lang ventetid.

– Ja, da vi måtte sende klage til Arbeidstilsynet i Østfold og Akershus som forkastet klagen, så måtte vi sende klage til Direktoratet for Arbeidstilsynet som brukte 7-8 måneder på å behandle saken. Til slutt ble den avvist så da måtte vi klage til Arbeidsdepartementet som brukte like lang tid.

– Trenerte saken

– Hvordan opplevde du dialogen med disse instansene underveis?

– Jeg har følt hele veien at denne saken har blitt trenert. Det har tatt uvanlig lang tid, det er umulig å få noen kommunikasjon, hører aldri noe fra dem. Det gjelder både direktorat og departement, at de er vanskelig å kontakte, sier Hansen.

Svaret kom til slutt, men heller ikke denne gangen fikk fagforeningen medhold.

– Svaret fikk vi nå midt i mai. Da er det vel ganske nøyaktig 18 måneder siden det ble gjort, det vedtaket vi klaga på.

– Har pakka og dratt

Selv om de ikke fikk medhold i denne saken, mener Hansen at saksbehandlingstiden er så lang at det går ut over kampen mot dårlige arbeidsvilkår for utlendinger på norske arbeidsplasser.

– Når du klager på saker du mener er brudd på allmengjøringsbestemmelsen og saksbehandlinga er så lang så har jo alle pakka og dratt. Vi klarer ikke å bekjempe dette når saksbehandlinga skal være 18 måneder, avslutter Hansen.

Arbeidsdepartementet sier at dette var en komplisert sak som måtte innom flere instanser og beklager sent svar.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bålforbud opphevet i Sarpsborg

    Bålforbudet som ble lagt ned i mai er nå opphevet i Sarpsborg. Brannvesenet ber likevel alle om å utvise den største forsiktighet med åpen ild. Situasjonen vurderes fortløpende opp mot værprognosene.

  • Ny keeper til Sarpsborg

    Jorge Miguel Vieira er ny keeper på Sarpsborg 08. Det melder Sarpsborg Arbeiderblad. Til daglig spiller portugiseren for Ørn Horten, men tar over i Sarpsborg etter Anders Kristiansen, som går til belgisk fotball i slutten av juli.