NRK Meny
Normal

– Tollerne fant 10 kilo kokain på Oslo-tog

To albanske menn ble for to uker siden varetektsfengslet, siktet for grov narkotikaforbrytelse. En av mennene ble i dag sjekket ut av saken.

InterCity-tog på rødt lys

Bagen med kokainen ble funnet på et tog fra Göteborg til Oslo i midten av september.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ifølge Dagbladet skal de to mennene ha blitt koblet til et beslag av et større parti med kokain, som ble gjort av tollerne i Østfold på et tog på vei fra Göteborg til Oslo i september.

Avisen mener å vite at tollerne fant en bag med opptil 10 kilo kokain på toget. Bagen skal ha ligget i en annen vogn enn den de to albanerne satt i.

Kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollvesenet på Svinesund sier til NRK at hun ikke kan bekrefte Dagbladets opplysninger.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at saken er til etterforskning hos politiet. Det stemmer at det ble gjort et beslag på torget fra Göteborg til Oslo, men jeg kan ikke bekrefte om denne mengden stemmer eller ikke, sier hun.

– Sjekket ut av saken

Stian Mæland.

Advokat Stian Mæland har vært forsvarer for en av de siktede albanerne.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Advokat Stian Mæland har forsvart en av mennene i saken. Han sier til NRK at de to albanerne ble fengslet for to uker siden og at hans klient i dag har blitt sluppet fri og er sjekket ut av saken.

– Jeg har fått beskjed fra politiet om at de ikke kan knytte min klient til stoffet etter å ha gjennomført tekniske undersøkelser. Han er sjekket ut av saken og kommer til å bli sendt hjem til Albania, muligens allerede i kveld, sier han.

De to mennene har forklart at de kom til Norge i håp om å finne seg arbeid. Mæland forteller at hans klient har taklet episoden på en grei måte.

– Han har etter forholdene taklet det bra. Men det er klart at det var en stor overraskelse for ham da han var på vei til Norge for å søke jobb at han istedet endte opp i varetekt.

Statusen til den andre mannen som ble siktet i saken er foreløpig ikke kjent for NRK.

Stort beslag

Dersom Dagbladets opplysninger om 10 kilo kokain stemmer, vil det utvilsomt være snakk om et stort beslag.

Frem til 30. juni år beslagla tollerne totalt 17,5 kilo kokain. I samme periode i fjor tok de kun 369 gram.

Tidenes største kokain-beslag i Norge ble gjort på et fartøy i Mo i november 2005. Det ble da funnet 153 kilo av det narkotiske stoffet.

I desember fjor ble det også funnet 145 kilo kokain i en varesending med bananer i Oslo.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.