NRK Meny
Normal

– EU er et godt og riktig valg

Reaksjonene på at EU får fredsprisen for 2012 har vært delte. Leder for Europabevegelsen i Østfold, Andreas Lervik, kaller tildelingen både riktig og viktig.

Andreas Lervik

Andreas Lervik er svært fornøyd med at EU har blitt tildelt Nobels fredspris for 2012.

Foto: Tomas Berger / NRK

Som NRK erfarte tidligere i formiddag, kunngjorde Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland tildelingen av Nobels fredspris for 2012 til EU klokken 11.

Et godt og riktig valg, mener fylkesleder for Europabevegelsen i Østfold, Andreas Lervik.

– EU som fredsprosjekt gjennom de siste 60 år viser at de har bidratt til fred og stabilitet i Europa. Dette er bra, dette stortrives vi med og vi synes at det har blitt gjort et klokt valg, sier han til NRK.no.

– Ikke Jaglands verk

Kate Hansen Bundt

Kate Hansen Bundt undrer seg over tidspunktet å gi fredsprisen til EU.

Foto: Den Norske Atlanterhavskomiteen

Avgjørelsen om å gi årets fredspris til EU skapte umiddelbart sterke reaksjoner. Generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomite Kate Hansen Bundt, mener det er feil tidspunkt å gi prisen til EU nå.

– EU er i dag mer konfliktskapende enn konfliktdempende, sier hun til NTB.

– Jeg undrer meg over tidspunktet. Men vi vet at Thorbjørn Jagland har ønsket å gi prisen til EU, det har også Geir Lundestad, sier Bundt om de to som henholdsvis er Nobelkomiteens leder og sekretær.

Andreas Lervik presiserer imidlertid at det er flere enn Jagland og Lundestad som har tatt avgjørelsen om å gi fredsprisen til EU.

– Etter hva jeg skjønner, så er dette en enstemmig innstilling. Thorbjørn Jagland er en flott mann, men jeg tror man overvurderer hans evner til å være diktatorisk, og hans overtalelseskunster, hvis man tror at dette er hans verk. Det er mange personer med forskjellige meninger som har landet på dette valget, sier han.

Hva har dette å si for EU-saken i Norge?

– Dette vil være med på å gi forståelse for EUs opprinnelse og rolle som fredsbygger opp gjennom årene. Det er ikke viktig bare for EU-diskusjonen i Norge, men dette gir også gode svar i global sammenheng. Dette vil vise at det er fred og harmoni i Europa som har vært utgangspunktet for samhandling, sier han.

Andre reaksjoner på at EU får Nobels fredspris:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Ta ditt ansvar

    -Tekstmelding-saken er en lei sak for Senterpartiet. Det sier leder i Østfold Sp, Simen Gjølsjø. Senterpartiet har fortsatt ikke fått klarhet i hvem som sendte den sjikanerende tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete og i dag ble saken politianmeldt. Meldingen det dreier seg om ble sendt under en hyttetur i 2016 der ti senterpartimenn var samlet. Gjølsjø håper den skyldige står fram og tar sitt ansvar.

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.