NRK Meny
Normal

– Ett sånt statsbudsjett til så er vi oppe i 80 prosent!

Arbeiderpartiets leder i Østfold blir spøkefull når han skal kommentere partiets medvind på meningsmålinger, og økt medlemstall.

Stein Erik Lauvås (Ap) er partiets førstekandidat-

Stein Erik Lauvås (Ap) tror mange vender seg til Arbeiderpartiet for å vise misnøye med regjeringens statsbudsjett.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Bare i løpet av oktober har Arbeiderpartiet fått 1 200 nye medlemmer på landsbasis, skriver VG. Det merkes også i Østfold, forteller fylkesleder Stein Erik Lauvås.

– Jeg har ikke de nøyaktige tallene, men vi har fått en god medlemstilstrømning i Østfold den siste måneden, sier han til NRK.no

Han tror det er flere årsaker som ligger bak medlemsboomen.

– Én er at vi selv er blitt flinkere til å spørre folk om de faktisk vil bli medlemmer. Og så tror jeg det er et utslag av at mange er misfornøyde med forslaget til statsbudsjett, og vil på den måten vise at de ikke stiller seg bak den politikken, men vil ha en annen retning.

Avviser tidlig formtopp

Arbeiderpartiet flyter på en medgangsbølge etter at regjeringen la frem sitt første statsbudsjett i starten av oktober. På den ferskeste meningsmålingen Norstat har utført for NRK får partiet en oppslutning på over 40 prosent. Flere andre målinger viser tall helt i nærheten.

– Meningsmåling er meningsmåling, men jeg sier rett ut at jeg er kjempeglad for de gode målingene. Det gir inspirasjon til å fortsette å si fra om den politikken vi mener er riktig. Så får vi håpe at de målingene også står seg frem mot valget i september neste år, sier Lauvås.

Men flere politiske kommentatorer har pekt på at Ap har nådd formtoppen for tidlig, med tanke på at det er nesten ett år til befolkningen går ti valglokalene for å avgi sin stemme i kommune- og fylkestingsvalget. Det vil ikke fylkeslederen i Østfold være med på.

– Jeg føler at vi ligger der vi skal være med tanke på den prosessen partiet nå har frem mot valget. Og så starter den ordentlige valgkampen når vi kommer litt lenger frem på våren, men jeg ser lyst på dette, og mener Arbeiderpartiet er et bra alternativ.

– Men det kan ikke fortsette å øke sånn som det har gjort den siste tiden?

– Det kan det så gjerne gjøre. Får vi ett sånt statsbudsjett til så kommer vi opp til 80 prosent, sier Lauvås før han bryter ut i latter.

Ingjerd Schou

Høyres Ingjerd Schou tror meningsmålingene vil svinge, og minner om at det fortsatt er lenge til neste valg.

Foto: Bjørn Ivar Voll

– Fra spøk til side, meningsmålinger går opp og ned, men det gir et signal om hvilken type politikk folk vil ha. Så får vi telle opp når vi kommer til valgdagen, og se hvordan det har gått.

Høyre ikke bekymret

Også Høyre har opplevd fremgang i medlemstallene i oktober, selv om det går litt tyngre på meningsmålingene. Ifølge VG har partiet fått 349 nye medlemmer på landsbasis sist måned.

Blant annet derfor er ikke stortingsrepresentant Ingjerd Schou bekymret over Ap-vinden som ser ut til å blåse over landet.

– Jeg tror ikke det er noen grunn til å hovere for hverken den ene eller den andre, men det er alltid hyggelig å være med når du har litt medvind underveis. Vi hadde det hyggelig i Høyre og Frp da vi hadde, og fortsatt har, medlemsvekst og utvikling. Men dette vil variere litt ut fra hvilke saker som er oppe på den politiske agendaen, sier hun til NRK.no.

Schou både tror og håper at situasjonen vil se annerledes ut etter at regjeringen har gjort seg ferdig med budsjettforhandlingene med KrF og Venstre.

– Jeg opplever at både Høyre og Fremskrittspartiet har en god stemning, og er veldig offensive på å levere det vi har lovet velgerne. Nemlig å sikre at vi får en bedre skole, et helsetilbud som folk føler seg tryggere på og en raskere utbygging av vei og jernbane. Det er faktisk det vi leverer på, og det er de aller viktigste tingene som folk merker i hverdagen.

– Vi skal sørge for at det foreslåtte statsbudsjettet blir enda bedre når vi har funnet de sakene som både Høyre, Frp, KrF og Venstre klarer å levere når forhandlingene er over, sier Schou.

– Og da vil kanskje meningsmålingene snu litt også?

– Gjerne det!

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: