– En fantastisk gave til Halden

Thor Edquist

Ordfører Thor Edquist og prosjektleder Mons Hvattum.

Foto: Jørn Enger/NRK

– At Halden nå får et samlet bokverk om byens historie, er en stor begivenhet og en flott gave. Det blir en verdig markering av 350-årsjubileet neste år.

Det sier Haldens ordfører Thor Edquist etter at bind 2 av Haldens historie nå er kommet ut. Boka omhandler perioden fra den store bybrannen i 1826 og fram til utbruddet av annen verdenskrig.

Sven G. Eliassen har skrevet første del fram til unionsoppløsningen i 1905 – og Svein Olav Hansen har ført den mer moderne historien fram til 1940.

Bokverket blir på tre bind, som ikke kommer ut kronologisk. Det har vært mest hensiktsmessig i denne prosessen. Men allerede neste år kommer bind 1 om den eldre historien, skrevet av Eliassen. Deretter tar Hansen seg av det som har skjedd helt fram til vår tid i bind nr. 3.

Forfatterne har vært opptatt å skrive for folk flest. Derfor har forfatterne krydret historien med episoder, hendelser og små portretter som hver på sin måte kaster lys over samfunnsutviklingen og viktige sider ved livet i Halden, som skiftet navn fra Fredrikshald i 1928.

Bildene i boka er tatt av de kjente fotografene Jørn Bøhmer Olsen og Stein Johnsen. Mons Hvattum har vært prosjektleder, redaktør og forlegger.

– Halden er full av patrioter, ildsjeler og lokalinteresserte innbyggere. Det har vært en viktig bakgrunn for at dette storverket har blitt til, sier ordfører Thor Edquist.